Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

12 предупредувачки знаци доколку имате опасна хистаминска нетолеранција, а не само алергија

Пренеси го гласот

Се чувствува како алергија, изгледа како алергија, но тоа не е алергија! Зборуваме за нетолеранции на хистамин.

Интолеранциите на хистамин често се слабо разберени во медицинскиот свет, со тоа што здравствените работници го дијагностицираат и го третираат ова потенцијално опасно здравје. Додека приближно само 1% од населението доживува несакани реакции на “нормалните” нивоа на хистамин во храната, зголемената сензитивност кон хистамините станува сè пошироко распространета и честа.

Хистамин е хемикалија природно пронајдена и во телото и во одредена храна. Меѓутоа, проблемите се јавуваат кога нивоата на хистамин паѓаат надвор од рамнотежа или се синхронизираат. Последиците се високи, со хистаминска хемикалија која игра клучна улога во многу телесни системи, како што е имуниот систем.

Разбирање на хистаминска нетолеранција!

Хистоминските интолеранции, во суштина, се алергиски реакции без алергенот. Нетолеранцијата кон “нормални” нивоа на хистамини во храната поради намалената активност на ензимите за деградација на хистамин, може да го активираат вашиот имунолошки систем за ослободување на хистамините за време на воспалителниот одговор.

histamine action. Mechanism of action of histamine and target organs. immune responses

Има храна која природно содржи хистамин или го активира ослободувањето на хистамините во телото. Проблемите се појавуваат кога има прилив и преоптоварување на хистамините, и вашето тело не е во состојба да ги собори. Хистоминските интолеранции се предизвикани од нарушена ензимска активност, често категоризирана во една од четирите прашања:

  • Инхибитори на ензимите (одреден лек или храна)
  • Ензимски конкуренти (биогени амини)
  • Ензимски генетски дефекти
  • Проблеми во производството на ензими (воспалителни болести на дебелото црево или недостиг на храна)
  • Симптоми на хистаминска нетолеранција

Често познат како “псевдо-алергија”, хистамин ги разгорува проблемите како што се осип, проблеми со дишењето и назална конгестија. Сепак, хистаминските реакции можат да се разликуваат многу, вклучувајќи:

  • Мозочна магла
  • Дигестивни проблеми
  • Анксиозност
  • Замор
  • Егзема
  • Хормонски нерамнотежи
  • Низок крвен притисок
  • Раздразливост
  • Ниски сексуални дискови
  • Гадење
  • Мигрени

Храна и хистамин!

bregalnickimarketing

Додека храната може да варира во нивоата на хистамин, нивната реакција во телото е често слична. Дали храната е висока или ниска во содржината на хистамин, тие предизвикуваат ослободување на хистамините во телото на слични начини.

Високи хистамини храна:

  • Конзервирана храна
  • Коска супа
  • Алкохол
  • Сирење
  • Модар патлиџан
  • Печурки
  • Ореви
  • Школки
  • Чадени месни производи, како сланина
  • Спанаќ
  • Оцет
  • Храната со леб и глутен

Хистамин-ослободување и ниски хистамински јадења:

  • Домати
  • Авокадо
  • Банани
  • Цитрусни плодови
  • Јагоди

Хистамински нетолерантни лекови, решенија и пресврти:

Ако се борите со нетолерантност од хистамин или најдете дека овие храни предизвикуваат алергенски симптоми, важно е да ги направите следните чекори:

  1. Професионално тестирајте се за интолеранција на хистамин. Одете на лекар каде ќе направите лабораториски испитувања, во потрага по висок хистамин / DAO сооднос. Ова ќе открие дали вашето тело не може да ја процесира количината на храна богата со хистамин во моментов во вашата исхрана и ниското производство на ензими во вашето тело за да ги соборат.
  2. Откријте го проблемот со root. Интолеранции со хистамин може да бидат секундарна реакција на други воспалителни проблеми. Важно е да бидете тестирани за други меѓусебно поврзани прашања, како синдром на  тумор, недостатоци на хранливи материи и нетолеранции на глутен.
  3. Придружувајте се на елиминационата исхрана. Елиминирањето на проблематичните храни е златен стандард за откривање на храна која предизвикува воспаление во телото. Едноставно отстранување или значително намалување на храната со висок хистамин или храна која произведува хистамин и повторно да се воведат по 30-60 дена за да дознаат кои се предизвикувачи на проблеми.
  4. Фокусирајте се на свежа храна. Бактерискиот раст во храната често е прашање на нивната свежина и содржина на хранливи материи. Обидете се да воведете нова свежа, ниска хистаминска исхрана која се фокусира на храна како свежо див фатен лосос, свеж зеленчук, зрна без глутен, билни чаеви и оризово млеко.
  5. Исцели го стомакот. Ингестираната храна не е единствениот виновник за претераната продукција на хистаминот во телото, всушност, многу проблеми со хистамин можат да се решат со дисбаланс на дигестивните бактерии. За борба против синдромот на проблеми со стомакот или преголем раст на кандида, вметнете повеќе пробиотици во вашата исхрана.
  6. Јадете храна борејќи се со хистамин. Одредени храни имаат способност да го ослободат вашето тело од вишокот на хистамини, како витамин Б6, витамин Ц и бакар. Вклучете ја храната со високо ниво на овие витамини и хранливи материи за да ја победите нетолеранцијата на хистамин.

Креирано од:


Пренеси го гласот