Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Колку е решението на оваа задача? Помош: Не е 1

Пренеси го гласот

За голем дел од луѓето математиката е забавна и е одличен начин за релаксација.  Други пак, сметаат дека е прилично комплексна и тешка и ја мразат. Во секој случај, едно е точно – математиката е корисна за мозокот, а може и да ви се најде во разни ситуации во секојдневниот живот.

Некои математички задачи се многу тешки и бараат темелно размислување, понекогаш и со часови, но денес имаме една едноставна задача за чие решение сепак луѓето не можат да се согласат.

Оваа задача на Интернет предизвикува контроверзии веќе подолго време. Луѓето најчесто доаѓаат до одговорите 1 и 9, а има и такви кои некако успеале да дојдат до 6, 3 или 0.

Ако вашето решение е 1 или 9, вие спаѓате во мнозинството луѓе, но дали сте дошле до вистинскиот одговор или не, зависи од тоа како пресметувате, а не од вашите логички  математички вештини.

Запомнете, оваа задача нема две решенија. Само едно е возможно и точно. Па, кое е тоа?

Решение:

9 – Не е спорно дека прво треба да го пресметате она што е во заградата. Проблемот настанува кога редоследот на останатите операции (множење и делење) се изведува од десно кон лево наместо обратно, по ред.

Начинот на кој нѐ учеле во училиште е едноставно застарен и погрешен.

Подетално објаснување има во видеото.

Креирано од:


Пренеси го гласот