Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Со поддршка на градоначалникот Атанасовски порибено езеро Калиманци во Македонска Каменица

Пренеси го гласот

Вештачкото езеро Калиманци кое се наоѓа на текот на реката Брегалница е една од најатрактивните локации за спортски и рекреативен риболов во државата. За рибарите кои што својата пасија ја практикуваат на ова вештачко езеро и останати делници од реката, најдобро ги знаат убавините но и местата каде најмногу пеца крапот, сомот, белвицата, мрената, кленот но и други риби кои се застапени во овој дел од реката Брегалница.

Со цел за збогатување на рибниот фонд во езерото Калиманци и развој на риболовниот туризам градоначалникот на општина Македонска Каменица ги поддржува напорите на организираните форми на граѓани и поединци за развој на општината во секој сегмент во рамки на своите надлежности.

“На ден 20.02.2023 година (понеделник) извршено е порибување на езерото Калиманци со 300 кг полово зрели единки на крап.
Средствата за порибувањето се обезбедени од Општина Македонска Каменица и ова е четврто порибување оваа сезона. Во водите на Калиманци се пуштени над 2.000 кг полово зрели единки на крап и 300 кг порибителен материјал.
Порибувањето ќе допринесе за зголемување на рибниот фонд во езерото и истото ќе ја зголеми атрактивноста на езерото за рекреативен риболов.
Оваа година преку ангажман на експерти, Општина Македонска Каменица и ЗРСК “Шаран” ќе започнат со редовна контрола на квалитетот на водата и на рибниот фонд.
Целта на овој мониторинг и анализа е првенствено со цел за заштита на здравјето на граѓаните и подобрување на условите за развој на туризам, односно претворање на езерото во значајна туристичка атракција.”

-информираше во јавност градоначалникот Димче Атанасовски.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com