Потребни состојки (за кората):
– 7 белки од јајце
– 150 грама шеќер
– 7 лажици мелени бисквити
– 7 лажици ореви
Потребни состојки (за филот):
– 14 жолчки
– 180 грама кафеав шеќер
– 4 лажици брашно
– 500 милилитри млеко
– 250 грама маргарин
– 200 грама мелени бисквити
– 200 грама исечкани ореви
– 100 грама чоколадо
– 1 портокал
– 100 грама црно чоколадо
– 100 милилитри сок од портокали
Начин на подготовка:
Изматете ги белките со 150 грама шеќер, 7 лажици ореви и 7 лажици мелени бисквити. На хартија за печење ставете ја смесата и испечете кора на 200 степени. Со чепкалка проверете дали е испечена, а потоа оставете ја да се излади.
Направете го истото и со друга кора. Жолчките изматете ги со 180 грама шеќер, 4 лажици брашно и постепено додавајте од млекото. Остатокот оставете го да се свари, намалете го огнот, па додајте ги изматените жолчки со постојано мешање.
Оставете ја смесата да се излади. Изматете 250 грама путер со изладениот фил, па додајте 200 грама мелени бисквити, 200 грама исечкани ореви, 100 грама сечкано чоколадо и сомелен портокал.
Премачкајте ја едната кора со фил, врз неа ставете ја другата и повторно премачкајте. На крај прелијте со глазура од чоколадо.