БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

“Земја” од Никола Јонков Вапцаров

Пренеси го гласот

ЗЕМЈА – ВАПЦАРОВ (1939)

Таа земја сега што ја чекорам
таа земја в пролет што ја буди југот
таа земјa не е моја земја
таа земја простете е туѓа.

Наутро тргам
по фабрички друм.
Безброј рубашки
се ројат.

Слеани сме
со раце, со ум
но земјата не ја чувствувам за моја!

Над мојата земја
во пролет бликаат зраци
водопади грмат
од сонцето над неа.

Ја чувствуваш длабоко
ти неа за блиска
и гледаш скокум
безброј цвеќа раснат.

Над мојата земја
до небото Пирин се дига
Боровите в бура
илинденски приказни пеат.
Над Охрид модрината
е толку просторна и сина
а подолу уште
е светлиот брег на Егеја.

bregalnickimarketing

Ќе си спомнам само
и крвта в миг ќе јурне
во срцето
кое се топи во некаква нежност.

Моја родна земјо!
Земјо лична.
Поена со крв
и лулана од бури.

Креирано од:


Пренеси го гласот