Виното е дефинитивно уметност за правите обожаватели на неговиот вкус.
1. Правилен професионален метод на дегустација
Гледање: Се набљудува бојата со држење на чашата
Промешување: Со кружни движења придонесуваме да се ослободи аромата
Мирисање: Доколку сериозно сакате да дегустирате вино, треба најпрво да го почувствувате мирисот
Голтка: Испијте мала голтка и почувствувајте кои од аромите ги има и во вкусот.
Веќе сте подготвени да ја вкусите и втората голтка и да уживате во остатокот на виното во чашата по ваша желба
Овие правила важат и за пенливите вина како шампањот.
2. Првата голтка се жабурка во устата
Кога со првата голтка ја изжабуркате устата, тогаш веќе сте подготвени и за втората голтка која дефинитивно ќе ви го даде вистинскиот спектар на вкус.
3. Вкусот зависи и од потеклото Франција, Италија, Шпанија… имаат полесни и помалку овошни вина, додека пак во САД, Австралија, Аргентина… виното има поовошен вкус и поголема концентрација на алкохол. Од голема важност е поднебјето каде се одгледува грозјето , не само видот на самото грозје.
4. Едно вино може да биде регистрирано под различни имиња Доколку сте страствен љубител на вино, истражете пред да нарачате од тоа вино и пронајдете го вкусот кој ви е омилен.
СЛИЧНИ ОБЈАВИ
Свежина на современата музичка сцена: Суперхикс со свој Анплагд Концерт во Скопје
Halloween – празник на нечистите сили
Видео запис на песната “Портрет на човекот страдалник” на Филип Јездиќ и вокал на Наташа Седлоска