БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Љубители сте на виното, но дали правилно и професионално го консумирате

Пренеси го гласот

Виното е дефинитивно уметност за правите обожаватели на неговиот вкус.

1. Правилен професионален метод на дегустација

Гледање: Се набљудува бојата со држење на чашата

Промешување: Со кружни движења придонесуваме да се ослободи аромата

Мирисање: Доколку сериозно сакате да дегустирате вино, треба најпрво да го почувствувате мирисот

Голтка: Испијте мала голтка и почувствувајте кои од аромите ги има и во вкусот.

Веќе сте подготвени да ја вкусите и втората голтка и да уживате во остатокот на виното во чашата по ваша желба

Овие правила важат и за пенливите вина како шампањот.

2. Првата голтка се жабурка во устата

Кога со првата голтка ја изжабуркате устата, тогаш веќе сте подготвени и за втората голтка која дефинитивно ќе ви го даде вистинскиот спектар на вкус.

3. Вкусот зависи и од потеклото Франција, Италија, Шпанија… имаат полесни и помалку овошни вина, додека пак во САД, Австралија, Аргентина… виното има поовошен вкус и поголема концентрација на алкохол. Од голема важност е поднебјето каде се одгледува грозјето , не само видот на самото грозје.

4. Едно вино може да биде регистрирано под различни имиња Доколку сте страствен љубител на вино, истражете пред да нарачате од тоа вино и пронајдете го вкусот кој ви е омилен.

Креирано од:


Пренеси го гласот