Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Погребан по гемиџиски- без гроб: НА ДЕНЕШЕН ДЕН во 1951 година умрел ПАВЕЛ ШАТЕВ

Пренеси го гласот

„Видот му ослабел од глад и престанал да пишува… Пред очите му прскале гранчиња искри и веќе се откажал да бара и парчиња весници по улиците за да дознае што се случува во светот. Му пленија се`, душата, честа, името, семејството, но мислите му останаа негибнати. Тие мисли го избавиле од сите мракови“,

-напиша Иван Чаповски во романот „Отровот на тамарискот“.

Двапати осуден на смрт, преживеал и турски и бугарски затвор, а пострадал од своите Македонци. Човекот кој од млад анархист и солунски атентатор, прерасна во бриселски докторант и прв министер за правосудство на независна Македонија.

„Така, отфрлен од општеството за кое го беше потрошил сето свое битие, згасна животот на големиот револуционер, родољуб и разузнавач Павел Шатев.

Погребан е онака како што се стремеа ’гемиџиите‘ да исчезнат од светот“ – 72 години од смртта на Павел Шатев…

Бог да го прости…

ПАВЕЛ ШАТЕВ – ЧОВЕКОТ КОЈ СЕ ПОАРЧИ ЗА МАКЕДОНИЈА.

Креирано од:


Пренеси го гласот