БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Клуб 28: Гитарски лекции за сите генерации на легендарниот Џими Хендрикс

Пренеси го гласот

Легендарниот гитарист, пејач, и автор на песни Џими Хендрикс е роден на 27 Ноември, 1942, во Сиетл, Вашингтон како Џони Елен Хендрикс. Подоцна неговиот татко му го променил името во Џејмс Маршал. Уште од мал имал тешко детство, многу често оставан за грижа кај негови роднини или пријатели.

Како тинејџер научил да свири гитара за подоцна да порасене во една од најзначајните рок легенди во историјата на светската рок музика. Во 1960 година на негови 18 години Џими Хендрикс направил пробив во музиката со неговите виртуозни гитарски вештини но и со неговиот експериментален гитарски звук.

Еден од неговите најзначајни настани е на Вудсток во 1969 година .

Од тогаш неговите песни и неговата музика ќе стане задолжителна лектира речиси за сите значајни рок гитаристи во наредните 50 години.

Џими Хендрикс починал на 18 септември 1970 година од компликации од преголемо користење на дрога.

bregalnickimarketing

Тој е првата рок легенда која ќе го отвори “Клубот 28” на рок легенди кои што во иднина ќе починат до нивната 28 годишна возраст.

Креирано од:


Пренеси го гласот