Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Фотограф сними снимка на „Замрзнато“ бело виножито во Шкотска

Пренеси го гласот

Фотограф во Шкотска сними неколку неверојатни слики од овој мистериозен и редок феномен  но дали најде нешто друго?

Британскиот фотограф на пејзажите  Мелвин Николсон неодамна се сликаше во Ранох Мур, јужно од Глен Коу и 160 км северно од Глазгов. На сликата се забележува нешто што тој го опиша како „неверојатно убаво бело виножито“ или магла. Тој ја фотографира сликата како што може само еден добар фотограф на пејзажи да го направи тоа.

Штом го видов ова прекрасно изолирано дрво од ветрот, знаев дека мора да биде врамено заедно со лакот од  магла. Свежо паднатиот снег ја постави сцената наоколу. Тоа беше нешто повеќе од  магично, еден од оние денови што ќе ги паметите уште долго време.

Мора да се потпреме на меморијата од порано и на овие зачудувачки фотографии бидејќи белите виножита се навистина редок феномен – слични, сепак далеку поразлични од конвенционалното виножито. Исто така познати како магла, лакови за вежбање или духови од виножито, белите виножита започнуваат на ист начин како што се прават и конвенционалните виножита кога сончевата светлина удира во капките вода на небото спроти сонцето.

Првата разлика е во големината на капките. Додека редовните виножита се резултат на дожд , белите виножита се предизвикани од многу помали капки кои се појавуваат во магла или облаци. Нивната големина ги спречува да ја расипат безбојната сончева светлина во неговите светли компоненти, така што се чини дека е бела матна лента на небото. Додека формата е генерално лак, магла може да се појави во други форми и обично е поширока од виножитото.

Најдоброто место за гледање магла е во самата магла,  кога сонцето е светло и зад вас. Тоа е она што ги прави толку невообичаени бидејќи маглата обично се случува рано или доцна во денот и брзо се изгорува од сонцето. Почеста точка за бели виножита е над океанот.

Затоа белото виножито на Мелвин Николсон беше толку ретко и се случи во светлиот ден над земјата. Неговата фотографија беше само знак дека тој е навистина добар фотограф на природата.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com