Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Неколку впечатливи цитати на Маја Анџелоу- прославен американски поет и борец за човекови права

Пренеси го гласот

Маја Ангело беше една од највозвишените  американски поети и автори, со десетици награди и повеќе од 50 почесни степени, кои ја потврдија нејзината инспиративна улога во центарот на американскиот живот. Во 1993 година, таа беше поканета да ја рецитира својата песна “За пулсот на утрото” при инаугурацијата на Бил Клинтон, правејќи ја првиот поет од 1961 година која се претстави со инаугуративна рецитација. Нејзиниот животен век беше награден во 2000 година, кога го доби Националниот медал на уметностите, а во 2010 година претседателот Барак Обама и  додели награда чија вредност е преголема од професионален аспект и една од највисоките почести во земјата.

Познатиот автор на “I know why Caged Bird Poings” (1969), првата од нејзините седум автобиографии за која стана позната, живееше  долг век во читаност. Ја познаваме добро како мемоист, есеист и поет, автор на неколку поетски книги, три книги есеи, листа на драми, филмови и телевизиски емисии. Таа исто така беше новинар кој работеше во Африка, историчар, текстописец, танчер, режисер, изведувач и пејач.

И како активист, таа беше една од најистакнатите жени во движењето за граѓански права, која работеше со Мартин Лутер Кинг Џуниор и Малком X, и го посвети својот живот на неуморен глас за жените и црните луѓе – и со отворено срце со визија за човештвото, каде што сите можат да го најдат своето место. На 28 мај 2014 година, големата Маја Ангело почина на 86-годишна возраст, оставајќи наследство кое сигурно ќе се одржува многу децении.

Ние одбравме неколку најинтензивни и најинтересни цитати на Маја Ангело, надевајќи се дека тоа ќе ви подари срдечна доза на убавина и инспирација во вашиот ден. Уживајте!

bregalnickimarketing
 • Научив дека луѓето ќе го заборават она што го кажавте, луѓето ќе го заборават она што го направивте, но луѓето никогаш нема да заборават како сте ги натерале да се чувствуваат.
 • Вие не може да ги контролирате сите настани што ви се случуваат, но можете да одлучите да не бидат намалени од некој друг.
 • Уживаме во убавината на пеперутката, но ретко ги признаваме промените што ги поминала за да ја достигне таа убавина.
 • Научив дека секогаш кога ќе одлучам нешто со отворено срце, обично ќе ја донесам вистинската одлука.
 • Ако не ви се допадне нешто, променете го. Ако не можете да го промените, променете го вашиот став.
 • Ни треба многу помалку отколку што мислиме дека ни треба.
 • Ако не сум добар за себе, како можам да очекувам некој друг да биде добар кон мене?
 • Без храброст не можеме да практикуваме друга доблест со конзистентност. Не можеме да бидеме нит љубезни, вистинити, милостиви, дарежливи или искрени.
 • Научив дека дури и кога имам болки,  морам да бидам достојна и единствена.
 • Имајте доволно храброст да верувате во љубовта уште еднаш и секогаш нека постои тоа уште еднаш.
 • Ако секогаш се обидувате да бидете нормални, никогаш нема да знаете колку е неверојатно да не сте.
 • Барајте трпение и страст во еднакви количини. Трпението сам нема да го изгради храмот. Само страста ќе ги уништи нејзините ѕидови.
 • Мрачната жена сака да биде непријател; мудрата жена одбива да биде жртва на некого.
 • Не можете да ја искористите целата креативност. Но колку повеќе ја користите, толку повеќе имате.
 • Животот не се мери со бројот на вдишувања што ги земате, туку од моментите што го одземаат здивот.
 • Ако некој има среќа, солитарната фантазија може целосно да трансформира еден милион реалности.
 • Мразам, тоа предизвика многу проблеми во светот, но сé уште ништо не решава.
 • Успехот ми се допаѓа, го сакам она што го правам, и сакам како го правам тоа.
 • Постои свет на разлики меѓу вистината и фактите. Фактите можат само да ја заматуваат вистината.
 • Научив дека не треба да поминувате низ животот со раководител на двете раце; треба да бидете во можност да фрлите нешто и назад со сопствениот ум.
 • Кога некој ви покажува кој е, верувајте му од прв пат.
 • Ние сме само слепи колку што ние сакаме да бидеме.
 • Добив свој грб, е вашиот патоказ кон успешна иднина.
 • Нема поголема агонија од таа кога има непромислена приказна во вас.
 • Борете се да живеете живот со талент и смеа.
 • Научив дека сè уште имам многу да научам.
 • Работам многу напорно, и сум добар играч. Благодарна сум за животот. И јас го живеам – верувам дека животот го сака од мене тоа.
 • Што и да сакате да направите, ако сакате да бидете одлични во тоа, треба да го сакате и да бидете во можност да дадете и жртви за тоа.
 • Храброст – ќе развиете храброст само правејќи мали нешта .

Креирано од:


Пренеси го гласот