БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Танцувањето може да ги пренасочи знаците на стареење во мозокот наназад

Пренеси го гласот

Стареењето е само број кој се зголемува со секоја измината година,  но нашето тело е несомнено подложено на нормалниот процес на стареење. Така, заедно со остатокот од телото, и нашиот мозок старее.

Истражувања тврдат дека околу 40% од луѓето на возраст од над 65 години ќе доживеат губење на меморијата до одреден степен. Дополнително, како што старееме, стануваме склони кон состојби како деменција и Алцхајмерова болест.

Сепак, научниците неодамна откриле дека вежбањето – посебно танцување – го одржува мозокот во здрава и младешка состојба исто како што тоа го прави и на целото тело!

Имено, списанието “Граничници во човечката невронаука” објави студија која ги споредила ефектите на танцување со оние на другите физички активности и открила дека е многу ефикасна во промената на стареењето во мозокот.

Танцот ја подобрува функцијата на мозокот на различни начини и претставува предизвик за двете активности, како на телото, така и на умот.

Научниците во текот на 18 месеци ги споредуваа скенирањата на мозокот со МНР на учесниците додека танцуваат на различни музички жанрови, како што се џезот и латиноамериканските танци, и кога прават традиционални вежби.

Тие откриле дека структурата на мозокот кај поединци со просечна возраст од 68 години е драстично подобрена откако учествувала во неделни кореографски танцови рутини. Имено, забележано е зголемување на површината на хипокампусот на нивниот мозок поради вежбите за танцување, област позната по должината на стареењето, како што е Алцхајмерова болест.

Покрај тоа, студијата покажала дека кореографските танцови рутини исто така го подобруваат нивниот баланс, издржливост и флексибилност и на тој начин го намалуваат ризикот од повреди. Се верува дека подобрувањата на рамнотежата се должат на потребата за координирање на стапките и моделите на раката, заедно со брзината и промената на ритамот при учењето на кореографијата.

Танцувањето е ниско-ризична активност која комбинира аеробик и фитнес, бара сензомоторни вештини и ги подобрува когнитивните способности.

bregalnickimarketing

Скандинавскиот весник за медицина и наука во спортот објавил ист ваков план за начин на живот,  чија цел била да се испита начинот на кој различните форми на физичка активност погодија околу 1.000 постари јапонски жени и ефектите што ги има врз нивниот ризик да станат физички онеспособени, мерено според нивната способност за комплетирање задачи како одење, капење, јога, танцување и облекување.

Истражувачите откриле дека танцот го намалил ризикот до 73%, за кој веруваат дека се должи на фактот дека тој бара различни вештини, и ментални и физички.

Имено, танцот бара сила, баланс, вештини за издржливост, како и когнитивни способности. Танчерите треба да бидат способни да се фокусираат и да се адаптираат на партнерот и музиката, а во исто време, треба да ја запомнат кореографијата, истовремено развивајќи ја својата уметност за доброто и течно движење.

Бидете среќни, сакајте се себеси, грижете се за себеси и на тој начин ќе се грижите за вашите сакани и секако…танцувајте.

Креирано од:


Пренеси го гласот