БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Општина Делчево со пригодна свеченост го одбележа Светскиот Ден на Ромите

Пренеси го гласот

Во организација на Општина Делчево и Здружението Ромски едукативен и културен центар ТЕРНИПЕ МК Делчево, а под покровителство на градоначалникот на општина Делчево, Горан Трајковски, во саботата во концертната сала во Спомен дом АСНОМ во Делчево со пригодна свеченост се одбележа 8 -ми Април, меѓународниот ден на Ромите.

-Одбележувањето на меѓународниот ден на Ромите е дел од програмските активности на „БИДИ ВО КРУГОТ“„BE IN THE CIRCLE“,во организација на ТЕРНИПЕ МК -Делчево, под раководство на Ермина Реџепова, координатор на проектот, информираат од Општина Делчево.

“Пред присутните свој говор имаше градоначалникот на општина Делчево, Горан Трајковски кој меѓу другото истакна дека општина Делчево и локалната самоутрава ќе продолжат да создаваат општина на доверливи и одговорни граѓани кои ќе ја развиваат и практикуваат меѓуетничката инеграција свесни дека сите треба да бидеме креатори на општество кои промовира соживот, мир и разбирање. На свеченоста свој настап имаа членовите на КУД „Гоце Делчев“ и ТЕРНИПЕ МК-Делчево , како и гостите од Србија, ТЕРНИПЕ-Пирот, Србија.

Свеченоста беше во знакот на зачувување на традиционалнта култура,фолклорните обрасци со презентација на различните традиционални уметности,традиции и култури, кои придонесуваат за афирмација на културниот деверзитет и на соработка меѓу заедниците во Република Северна Македонија.

Одбележувањето на 8 -ми Април, меѓународнот ден на Ромите заврши со дегустација на традиционална трпеза.”

bregalnickimarketing

-стои во соопштението на општинската администрација упатено до јавноста преку официјалниот веб портал на општина Делчево.

Фото извор: Општина Делчево

Креирано од:


Пренеси го гласот