БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Знамето на Ромите подигнато на јарбол во Виница

Пренеси го гласот

По повод денешниот Меѓународен светски ден на Ромите градоначалникот н аопштина Виница го крена Знамето на Ромите на општинскиот јарбол со што упати порака дека општина Виница е општина на Ромиите како и сите други припадници на делови од народи.

Притоа преку социјалните мрежи градоначалникот Миле Петков упати своја честитка по повод денешниот ден:

“Почитувани сограѓани од ромска националност,

Во свое име и во име на Општина Виница Ви го честитам Меѓународниот ден на Ромите!

Во изминатиов период , во нашата општина се направени голем број на активности и реализирани проекти со цел подобрување и унапредување на животот на граѓаните од Ромскате етничка заедница.

Реализирајќи ги проектите од комунална инфраструктура, легализација, олеснување на образовен процес, водовод, канализација и подобрување на социо економската положба, овозможуваме континуирано подобрување на животот на Ромите во Општина Виница.

bregalnickimarketing

Осми април е денот посветен на историјата и културата на Ромите, кој се одбележува низ целиот свет, афирмирајќи ја потребата од поголема поддршка за ромската популација која се соочува со социјални и економски проблеми. Ромите како интегрален дел од македонското општество, се рамноправни со останатите граѓани и ги уживаат придобивките да го негуваат својот јазик и да ги развиваат својата култура и традиции, и активно да партиципираат преку своите партии во политичкиот живот.”

-стои во честитката упатена по повод 8 Април- Светскиот ден на Ромите.

Креирано од:


Пренеси го гласот