БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Гитаристот на Queen- Брајан Меј како активист за зачувување на природната животна средина и биодиверзитетот во Англија

Пренеси го гласот

Англија изобилува со раскошни природни предели богати со растителен и животински свет. Потребата од создавање и одржување на живописни природни простори во срцето на една од најазвиените земји со ограничен животен простор за над 56 милиони резидентни жители на развиената островска земја не е само тренд туку начин на живод за кој што се одвојуваат огромни суми на пари кои што на крај на денот како инвестиција треба да го подобрат животниот стандард на нивната популација.

Во близина на живописното село Шитертон лежи распространа “Шумата на Меј” на 157 акри на земјоделско земјиште која егзистира од 2013 година. Гитаристот на светски популарниот Поп-Рок бенд Queen Брајан Меј во септември 2013 година го откупи ова земјиште со намера да го претвори во зелен коридор за сите животински и растителни водови кои што егзистираат на ова подрачје. Уште од почетокот Брајан Меј започнал ова сопствено парче природна убавина да го обликува во рамки на својот долгорочен повеќегодишен план.

Речиси 10 години потоа откако на 28 септември 2013 година го засадил првото дрвце во сега преубавата шума, на терен може да се види убавината на неговата идеја на која посветил голем дел од неговиот живот.. Рок легендата кој што е Професор доктор по астрофизика е исто така борец против ловот на лисици и куни кои што имаат долга традиција во англиските општествени кругови.

Засадувањето на дрвјата било со цел од овој благороден потфат да имаат директна корист сегашните но и идните генерации. Планот започнал со садење на 100 илјади садници на дрвенасти растенија во период од 12 месеци. По ваквиот развој на настаните локалните жители во областа местото го нарекле “Шумата на Меј” кое што име се обнародило иако првичната идеја на основачот била местото да се вика “Save Me Woods” според името на кампањата која што претходно ја започнал самиот Меј. “Пумата на Меј” е поделена на осум предели кои што во секој од нив има различни водови на дрвја. Во рамки на проектот Брајан Меј наредно планира во областа да воспостави инфраструктура која што ќе биде во содејство со природата а од која што ликалните жители ќе имаат соодветна економска корист, како што се поставување на Центар за посетители, информативни табли покрај растенијата и поместување на селското училиште поблизу до шумата каде што децата ќе имаат можност одблизу да се едуцираат за потребата од зачувување и унапредување на здрава животна средина.

Ваквата благородна идеја многу лесно може да заживее на секој агол од земјината планета а особено во земји како Македонија.

bregalnickimarketing

Што се чека?

Креирано од:


Пренеси го гласот