Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Интересни факти за пустините ширум светот

Пренеси го гласот

Пустините се познати по тоа што се суви, екстремно жешки и честопати оддалечени од населени места. Како такви, повеќето луѓе замислуваат дека тие се досадни, здодевни и опасни места. Се разбира, пустините можат да бидат исклучително опасни. Сепак, тие воопшто не се досадни. Всушност, пустините можат да бидат исклучително фасцинантни. Прочитајте интересни факти за пустината.

1. Пустината е дефинирана како место на земјата што прима екстремно ниски врнежи (т.е. дожд или снежни врнежи). Пустината обично прима помалку од 40 сантиметри (16 инчи) врнежи годишно.

2. Постојат два вида пустини т.е. топли пустини и ладни пустини. Студените пустини се наоѓаат во поларните области на земјата. Тоа се пустините на Арктикот и Антарктикот. Студените пустини се нарекуваат и поларни пустини.

3. Околу една третина од површината на земјата е покриена во пустини.

4. Севкупната големина на пустините се зголемува. Околу 46,000 квадратни километри земја се претвораат во пустина секоја година. Ова е резултат на климатските промени и човековите активности како што се расчистување на шумите.

5. Најголемата пустина во светот е Антарктичката пустина а втора по големина е Арктичката пустина,

6. Најголемата топла пустина во светот е Сахара. Ширина 1.800 км и должина 4.800 км и опфаќа 12 земји од Северна Африка.

7. Најмалата пустина во светот е пустината Каркрос. Сместена во Јукон, Канада, оваа пустина е со големина 640км.

8. Сахара се смета за најжешкото место на земјата. Просечните температури се движат помеѓу 40 и 47 ° C. Највисоката температура досега регистрирана во Сахара била 58 ° C во 1913 година. Тоа е највисоката атмосферска температура досега регистрирана на земјата.

9. Најсушната пустина во светот е пустината Атакама во Чиле. Делови од оваа пустина немаат врнежи од дожд уште од почетокот на записите. Научниците веруваат дека делови од Атакама биле во екстремно опустинување за повеќе од 40 милиони години.

10. Најстудената пустина во светот е Антарктичката пустина. Просечната зимска температура е -49 ° C. Сепак, во 2010 година е забележана температура од -94,7 ° C, а во 2013 година температура од -92,9 ° C. Овие се двете најниски атмосферски температури досега регистрирани на кое било место на земјата.

11. Иако е едно од најсушните места на земјата (со помалку од 20 мм дожд годишно), Антарктичката пустина содржи околу 90% од свежата вода на земјата. Оваа вода се наоѓа во трајно замрзнатиот мраз на Антарктикот.

12. И покрај се , пустините се сметаат како да се напуштени, но пустините честопати имаат неверојатно разновиден екосистем. Всушност, единствените други места на земјата со поразлични екосистеми од пустините се дождовни шуми. Пустините честопати се дом на најразлични растенија, цицачи, влекачи и инсекти.

13. Првите јајца од диносаурус биле откриени во пустината Гоби во 1923 година. Пустината Гоби се наоѓа во делови на северозападна Кина и јужна Монголија. Таа е петта по големина пустина во светот. Создадена е во сенка на Хималаите, бидејќи високите планини спречиле дождот да стигне до Гоби.

14. Пустината Гоби е најбрзорастечката пустина во светот. Нејзината експанзија се припишува на екстремните култивистички практики и климатски промени.

15. И покрај тоа што е најсуво место на земјата, пустината Атакама е дом на  околу 1 милион жители. Овие жители претежно преживуваат со користење вода од водоносни слоеви (подземни потоци) за одгледување на земјоделски култури. Тие исто така одгледуваат животни како лами и алпаки.

16. Пустината Намиб, лоцирана во Намибија – Јужна Африка се смета за најстара пустина во светот. Се смета дека е стара меѓу 55 и 80 милиони години. Споредбено, Сахара – стара меѓу 2 и 3 милиони години – е многу помлада.

17. Пустината Намиб има највисоки песочни дини во светот. Некои од овие песочни дини се високи до 300 метри. Покрај тоа што се високи, песочните дини се исто така исклучително спектакуларни и се популарна атракција за љубителите на природата.

18. Пустината Аралкум во Узбекистан во моментов е најмладата пустина во светот. Создадена целосно како резултат на човечки нарушувања, оваа пустина (која е со големина од околу 45.000 километри) е стара помалку од 50 години.

19. Научните докази покажуваат дека Сахара всушност се намалува. Експертите кои ја проучувале пустината повеќе од 30 години откриле дека рабовите на пустината стануваат позелени. Ова намалување се припишува на климатските промени.

20. Пустината Мојаве е најсушната пустина во Соединетите држави. Има годишни врнежи од дожд од околу 5 инчи. Тој е исто така дом на Долината на смртта – се смета за најжешкото, најсувото и најниско место во Северна Америка.

21. Пустината Аралкум е најтоксичната пустина во светот. Ова е затоа што има големи наноси на пестициди, ѓубрива, хемикалии и истекување од фарми од градови во пет земји од Централна Азија и Авганистан.

22. Едно од најиздржливите пустински животни е желката. Пустинската желка се наоѓа во пустината Мојаве. Може да толерира температури над 50 ° C и може да преживее без вода до една година.

23. Светскиот рекорд за преминување на Сахара со велосипед го постави Реза Паркван – 36-годишен лондонски аналитичар за безбедност на пазарот – во 2011 година. Тој се возеше на 1.084 милји за 13 дена, 5 часа, 50 минути и 14 секунди. Тој започна од Алжир, возеше низ Нигер и Чад, и го заврши своето патување во Судан.

24. Земјата со најбрза стапка на опустинување е Кина. Речиси 1000 квадратни километри кинеска земја се претвора во пустини секоја година. Стапката е највисока во областите околу пустината Гоби.

25. Бушманите во пустината Калахари (во Намибија) се прилагодија на екстремниот недостаток на вода. Тие користат специфичен корен наречен „Би!“, Кој е извор на хидратација. Би (исто така познат како млечен корен) е сијалица која има течност од млечна риба. Луѓето ја пијат течноста за да се задржат хидрирани во екстремни температури.

26. Најжестоката змија во пустината е копнениот тајпан.

Пронајдена во пустините на Австралија, за некои научници се смета дека е најопасна змија на светот. Еден залак од тајпан може да внесе доволно отров за да убие 80 луѓе. Ова е скоро 20 пати посилно од отровот од  Кобрата.

27. Најопасниот пустински инсект е пчела убиец. Исто така познати како африкански медоносни пчели, овие инсекти се движат во роеви по 900.000 пчели. Тие исто така се доста темпераментни – и познато е дека ги мачат луѓето до смрт. Кога сте нападнати од „Убиец пчела“, најдобрата опција е да го покриете лицето и да трчате во најблиското засолниште.

28. Најголемата пустинска птица е ној. Пронајден во пустините на Африка, Австралија и Арабија, нојот е исто така најопасната птица во пустина. Ова можеби звучи изненадувачки со оглед на тоа што генерално се знае дека нојевите се нежни и срамежливи. Сепак, тие можат да станат агресивни, особено кога осетат  закана кон  нивните јајца или млади. Тие имаат моќен удар. Имаат и канџи долги 30 см, дебели и силни. Овие канџи лесно можат да однесат и животно.

29. Најтрофејниот предатор во пустината е африканското диво куче. Пронајдени во пустините на Африка, овие животни ловат и до 40 животни. Тие главно ги симнуваат од тронот на опасности нојевите, лисиците, дивината и антилопите. Иако ретко ги напаѓаат луѓето, за нив е познато особено кога се гладни. Преживувањето на напад од африканско диво куче е скоро невозможно – тие се брзи и злобни.

30. Арктичката пустина има околу 700 растителни и 120 животински видови. Растенијата вклучуваат лишаи, треви и грмушки. Животните вклучуваат цицачи, птици, влекачи, па дури и риби. На пример, некои цицачи кои се наоѓаат во Арктичката пустина вклучуваат арктички лисици, поларни мечки, волци, верверички, арктички зајаци, волци, карибо,  моржови и китови.

31. За време на летото во Арктичката пустина, сонцето не заоѓа 60 дена. Само што лебди над хоризонтот. Ова значи дека дури и на полноќ, можете да го видите сонцето. Ова и даде на Арктичката пустина прекар „Земја на полноќното сонце“.

32. The Sidewinder е една од најуникатните змии во пустината. Пронајден претежно во пустината Сахара, овој вид на змија е познат по своите легендарни странични движења. Ова движење е адаптација за брзо движење над пустинскиот песок.

33. Буба Скарба е можеби најнеобичниот инсект во пустината. Познат на повеќето луѓе според неговото помалку гламурозно име, изметната буба, овој инсект живее скоро исклучиво на животински отпад. Најпознат е по тркалање по животинскиот отпад во тркалезни топки. Овие топки се она со што се храни. Во некои случаи, тие едноставно закопуваат дупка во куп измет и го прават нивниот дом.

34. Смртоносецот е најтрофејниот вид скорпија во светот. Оваа жолтеникава, скорпија се наоѓа во пустините Накаб, Арабија, Сахара и бројни пустини во САД.

Убиецот на смртта речиси исклучиво лови ноќе. Неговиот убод е крајно болен, а отровот е токсичен доволно за да убие дете, или постара личност.

35. Најекстремниот ултрамаратон на земјата годишно се изведува во пустината Сахара. Се нарекува маратон де Сабел и е  „најтешката борба на Земјата“. Вклучува 156 километри пат низ Сахара, за период од шест дена.

36. Антарктикот е единствениот континент во светот кој е целосно покриен со пустина. Антарктичката пустина го опфаќа целиот континент.

37. Најсмртоносен пустински пајак е австралискиот пајак се наоѓа во австралиската пустина. Каснувањата предизвикуваат отоци, гадење и повраќање. Повеќето се третираат и не се фатални. Меѓутоа, ако не се лекува,  може да биде фатално.

38. Нај не опасен пајак во пустината е камилата пајак (египетски солпигид). За овој голем, влакнест пајак имало и ноќни приказни. Во текот на последните неколку години, има приказни кои кружат дека низ мрежата на пајакот се јаделе камили , а во нивните стомаци спиеле војници. Сепак, ова се само претерувања. Камилата пајак лови мали инсекти. Неговиот убод не е смртоносен за луѓето.

39. Антарктичката пустина се смета за највисока пустина во светот. Тоа е затоа што нејзината височина ја надминува онаа на која било друга пустина.

40. Иако пустината Сахара е најжешкото место на земјата, таа досега доби и снежни врнежи. На 18-ти февруари 1979 година, снегот всушност падна во Сахара. Снежните врнежи траеја околу 30 минути, а снегот траеше неколку часа за да се стопи. Научниците сè уште се збунети во врска со феноменот што доведе до снежни врнежи.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com