БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

ИПИС Анкета: Се повеќе Македонци се мотивираат да излезат да ја казнат ненародната власт. Поддршката за ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски расте

Пренеси го гласот

На најновата анкета на ИПИС забележлив е тренд на пораст на граѓаните кои што се повеќе се мотивираат да излезат на избори, што по некоја искуствена аналитика би значело казна за актуелната власт. Доколку парламентарните избори се одржат следната недела на гласање со сигурност би излегле 46,4 проценти од гласачите што е јасно определена подготвеност за влијаење на актуелните политички процеси. Дополнително на овој процент се додава и процентот од 7.8% на граѓани кои што велат дека најверојатно ќе гласаат што сумарно изнесува над 54% граѓани кои сакаат да влијаат на политичките разврски во државата за наредните 4 години.

Анкетата покажува двојно поголема предност на ВМРО-ДПМНЕ од 21,3% испитаници кои јасно се определуваат за опозициската партија наспроти 10.9% од граѓаните кои се определиле за владеачката СДСМ.

Според испитаниците политичар со најголема доверба е Христијан Мицкоски.

Анкетата е направена од страна на Институтот за политички истражувања – Скопје, по барање на Канал 5.

Резултатите од анкетата детално ни ги пренесува Владимир Божиновски. Со него разговара Јован Ѓорговски.

bregalnickimarketing

Креирано од:


Пренеси го гласот