Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Ледено ирско кафе идеално и за во зима

Пренеси го гласот

Кој може да одолее на преубавиот ирски вкус на кафе?! Необично, вкусно, неодоливо и ледено. Пробајте го овој рецепт кој е идеален и за во зимскиот период иако е леден.

Потребни состојки (за две смеси)

  • Силно црно кафе, оладено
  • 335 милилитри слатка павлака
  • 90 милилитри ирско виски
  • 1 лента чоколадо, стопено

Ставете го кафето во стандарден калап за лед и замрзнете го. Во друг калап ставете дел од слатката павлака. Од останатата слатка павлака направете шлаг пена и тргнете ја настрана.

Земете 4 коцки од замрзнатото кафе и ставете ги во блендер, каде што ќе го додадете и вискито. Матете додека не добиете пенеста смеса. Потоа додајте 2 коцки од замрзнатата слатка павлака и изматете заедно со една лажица чоколадо. Спојте ги двете смеси и декорирајте со шлаг пена и течно чоколадо. Повторете за второто сервирање…

Креирано од:


Пренеси го гласот