БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Лозарството во Виница и виничко има потенцијал, треба стратешки пристап и визија на државата

Пренеси го гласот

Денеска по повод денот на лозарите Св. Трифун Градоначалникот на општина Виница упати своја честитка до сите кои го чествуваат денешниот празник на свој начин.

Во Виница и виничко егзистираат поголеми површини на винско и трпезно грозје кое што има свој специфичен квалитет и доем на искуството и традицијата на локалните лозари.

Како земјоделска деност лозарството во Виница и виничко има потенцијал за сериозен развој што би значел зголемена економска активност и приходи за локалното население што сериозно треба да влезе посериозно во средиштето на надлежните институции и земјоделски власти во наредниот период.

“Нека е честит и вековит нашиот голем празник Свети Трифун, заштитникот на лозарите и градинарите.

Овој празник кој во нашата вера е синоним за младост и доследност кон христијанските традиции, го прославуваме со закројување на лозјето.

bregalnickimarketing

Нека Св.Трифун ги благослови сите лозови насади, и оваа година да дадат богат род,и полни буриња со вино и ракија, а во домовите на сите кои го празнуваат овој празник нека им донесе многу здравје, мир и благосостојба”

-напиша на социјалните мрежи градоначалникот на општина Виница Миле Петков.

Креирано од:


Пренеси го гласот