БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

На денешен ден пред 117 години згасна првата република на Балканот, згасна животот на Питу Гули со неговата чета бранители на Крушевската република

Пренеси го гласот

На денешен ден пред 117 години на славниот Мечкин Камен беше угушено последнато упориште на Крушевската Република- Прва на Балканот.

Згасна животот на војводата Питу Гули кој со својата чета од 240 востаници единствен застанал во одбрана на толку посакуваната слобода за која се бореле и ден денес се борат Македонците.

Нека им е вечна слава на хероите, нека е вечен споменот на Крушевската република.

Креирано од:


Пренеси го гласот