Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Најмладата добитничка на Нобелова награда за мир и нејзините инспиративни совети кои со сигурност ќе ве натераат да размислувате

Пренеси го гласот

Пакистанката Малала Јусафзаи во 2014 година на своите 17 години ја доби Нобеловата награда за мир. Малала e меѓународен симбол на отпорот на талибанските настојувања да им се скратат образованието и другите права на жените. Во 2012 година, талибанците се обиделе да извршат атентат врз ова девојче, бидејќи храбро им се спротивставила ним и на нивните намери да им го забранат образованието на жените. Таа го преживеала куршумот кој го испукал маскиран талибанец за да ја казни затоа што го критикувала талибанскиот режим кој им го забранувал образованието на жените. Таа заздравувала од тешките повреди повеќе од 3 месеци и подлегнала на реконструкција на черепот. Откако се опоравила продолжила со нејзината борба.

Светот бил шокиран од бруталниот обид за убиство, а за нејзината храброст во 2014 година ѝ била доделена Нобелова награда за мир.

„И покрај нејзината младост, Малала покажа дека децата и младите луѓе исто така можат да придонесат за подобрување на општествената ситуација“

– изјавил претседателот на норвешкиот одбор за доделување Нобелови награди.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com