БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

По ѕверското мачење на бугарските фашистички окупатори на денешен ден згаснале животите на Страшо Пинџур и Мирче Ацев

Пренеси го гласот

Откако на 19 декември во 1942 година во Велес биле уапсени од страна на бугарските фашистички власти и биле приведени во скопскиот озлогласен затвор, револуционерите и народни херои Мирче Ацев и Страшо Пинџур биле подложени на едни од најѕверските измачувања кои што биле забележани од историјата. Повеќе од две недели бугарските фашистички окупаторски власти се изживувале над заробените млади револуционери.

На денешен ден 04 јануари во 1943 година како резултат на мачењето згаснале животите на овие двајца неприкосновени борци за Македонската слобода. Нивните гробови не се знаат, но нивното дело и жртва Македонскиот народ многу добро ги знае до ден денешен.

По повод одбележување на денот на смртта на Мирче Ацев и Страшо Пинџур Армијата на Република Македонија организира почесна стража пред бистите во касарните „Страшо Пинџур“ во Петровец и „Мирче Ацев“ во Прилеп.

Имињата на Страшо Пинџур и Мирче Ацев се овековечени во колективната свест на Македонскиот народ како едни од најначајните револуционери и борци за Македонско ослободување. Голем број на училишта низ Македонија, културни институции и друштва ги носат имињата на овие двајца Македонци а нивното дело е светол пример за сите идни генерации за тоа како се сака Македонија.

bregalnickimarketing

Креирано од:


Пренеси го гласот