БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Погледнете ги овие цртежи кои се неверојатен одраз на се она што е погрешно со општеството

Пренеси го гласот

Уште од многу млади, веќе сме свесни дека ништо не е совршено, а тоа посебно не го исклучува нашето општество. Да бидеме искрени, во нашето општество има бројни проблеми што треба да се санираат што е можно поскоро.

Иронично, политичарите ги решаваат социјалните проблеми во нивните говори само пред изборите, а ние некако само се давиме во калта.

Современото општество се соочува со многу предизвици кои се одамна задоцнети за промени, бидејќи во обид да го подобриме и олесниме животот, станавме толку различни и склони кон големи неправилности и самоуништување.

Сепак, додека мнозинството продолжува да го живее својот живот како ништо да не се случило, мала група луѓе ќе се обидат да ги алармираат другите за можните последици од оваа негрижа – а тоа се уметниците.

Овие луѓе ја користат уметноста за да пренесат моќна порака на софистициран начин. Убавината на уметноста е во можност да потсети на минатото, да ја прикажува сегашноста и да предвидува или предупредува за иднината.

Уметниците отсекогаш наоѓале начин да повикаат за разни аспекти на нашето општество и да ја подигнат свеста за одредено прашање. Ал Марген, илустратор од Буенос Аирес, Аргентина, ги користи своите цртежи за да размислите за тоа што стана со нашето општество.

Тие ги посочуваат проблемите во нашето време и тие честопати провоцираат на  размислување. Авторот ги објаснува цртежите на навистина уметнички начин

Тој прикажува универзални проблеми на провоцирачки начин и не сака никого да му угодува со своите илустрации.

Додека сите знаеме дека овие проблеми постојат во нашето општество, повеќето од нас избираат да останат настрана и да ги игнорираат. Преку неговите илустрации, тој сатирично ја изразува својата перцепција за дистопијата во нашето општество каде ние одбиваме да се спротивставиме.

bregalnickimarketing

Неговите скици коментираат за нездравите однесувања што се родени од напредокот на 21-от век, а додека е очигледна пораката на некои од нив, други оставаат импликации на гледачот за да ги толкува.

Додека ги гледате цртежите, ќе почнете да се чувствувате непријатно, тажно, па дури и да се разочарате. Па запрашајте се:

Придонесувате ли и вие за оваа состојба во општеството?

Дали сте подготвени да направите промена?

Дали овие цртежи ве инспирираат да дејствувате?

Креирано од:


Пренеси го гласот