Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Синдромот на скршено срце е поврзан со ракот

Пренеси го гласот

Според списанието на Американското здружение за срце, еден од шест лица кои страдале од синдромот на скршена срцева болест исто така имале и рак и имале помали шанси да преживеат, односно само пет години по појавата на состојбата.

Скршениот срцев синдром, исто така познат како takotsubo кардиомиопатија, се јавува кога комората за пумпање на срцето привремено се зголемува и не пумпа доволно ефикасно. Иако тоа може да личи на срцев удар, со недостаток на здив и болка во градите, оштетувањето на срцевиот мускул не се јавува, а во коронарните артерии кои го хранат срцето нема блокада.

Синдромот може да биде предизвикан од физички или емоционален стрес, но оваа мулти-национална студија на пациенти од 26 различни центри ја покажува најсилната асоцијација помеѓу оваа срцева состојбата и ракот.

Стапката на преживување во синдромот на скршена срцева болест може да се подобри во целина,  според Кристијан Темплин, доктор на науки,  висок автор на студијата и директор на интервентна кардиологија во Универзитетскиот центар за срце, Цирих, во Швајцарија.

Истражувачите се надеваат дека нивната студија ќе изгради свесност и ќе ги предупреди хематолозите и онколозите за можноста од скршен срцев синдром кај  дијагностицираниот рак кај пациенти кои имаат недостаток на здив, болка во градите или абнормалности на нивниот електрокардиограм.

Студијата забележала дека 1.604 пациенти со скршен срцев синдром во меѓународниот Takotsubo регистар. 267 лица, од кои 87,6% биле жени во просек на возраст од 69,5 години, им било   пронајдено рак.

Најчестиот вид бил ракот на дојката, проследен со тумори кои влијаат на респираторниот тракт, гастроинтестиналниот систем, кожата и внатрешните полови органи.

Истражувачите откриле дека пациентите кои имале рак биле:

  • Помалку  веројатно дека доживеале емотивен поттик за синдромот.
  • Поверојатно е дека имало физички активирања (на пример, медицинска интервенција или физичка траума) пред синдромот.
  • Најмала е веројатноста дека ќе преживееле 30 дена по започнувањето на синдромот, но е поверојатно да го изгубат својот живот или да бараат интензивна срцева и респираторна поддршка за време на нивниот престој во болница.
  • И најголема е можноста  да го изгубат својот живот во рок од пет години по започнувањето на синдромот.

Според истражувачите, студијата не била доволно голема за да се анализира дополнително од различни универзитети и доктори ширум светот.

“Механизмот со кој треба да се истражи малигнитетот и лекувањето на ракот може да го промовира развојот на синдромот на скршена срцева болест, а нашите наоди претставуваат дополнителна причина да се испитаат потенцијалните кардиотоксични ефекти на хемотерапијата”, изјавилТемплин.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com