БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Со предлагање и избор на Талат Џафери за технички премиер се крши член 43 од Законот за Влада

Пренеси го гласот

Во своето гостување во емисијата “Клик Плус” на ТВ 21, Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во Македонското Собрание пратеникот Никола Мицевски зборуваше за повеќе актуелни теми кои што се поврзани со работата на парламентот како и претстојниот период за гласањето на новата техничка влада која што треба да обезбеди фер и регуларни парламентарни избори.

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ на почетокот од ова интервју го повтори децидниот став на партијата дека пратениците од неговата партија нема да гласаат за поставување на Талат Џафери за премиер на техничката влада, поради законските ограничувања кои што се присутни во Законот за Влада.

Имено во член 43 од Законот за Влада јасно стои дека

Сто дена пред одржувањето на избори за пратеници, а по претходна оставка на
претседателот на Владата на Република Македонија, Собранието на Република
Македонија ќе избере нова, преодна Влада за спроведување на избори на
пратеници, предводена од нов претседател на Влада кој го номинира партијата со
најголем број пратеници во Собранието на Република Македонија.

Целата емисија може да ја погледнете во сл. видео во кое делот за кршењето на Законот за влада е на почетокот на емисијата:

bregalnickimarketing

Креирано од:


Пренеси го гласот