Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Со убиството на овој Македонец започна војната во 2001 година: МОМИР СТОЈАНОВСКИ († 30)- Вечна му слава!

Пренеси го гласот

На денешен ден 22 јануари 2001 година, со рачен ракетен фрлач и автоматско оружје беше нападната полициската станица Теарце во близина на Тетово. Настанот се смета како почеток на војната во 2001 година. Во нападот загинува полицаецот МОМИР СТОЈАНОВСКИ († 30), а тројца беа ранети.

Наредниот ден, одговорноста за нападот ја преземаа терористите од УЧК: „Униформата на македонскиот освојувач ќе биде напаѓана додека не се ослободи албанскиот народ“, се велеше во комуникето. Да се потсетиме сите на ликот и делото на Момир Стојановски.

Од 1993 година Момир работел во полициската станица Теарце. Учеше и се посвети на униформата и одговорната полициска служба. Го помнат како вредно и скромно момче од сиромашно семејство. Погребан е на гробиштата во кривопаланечкото село Добровница.
Стојановски постхумно е одликуван со медал за храброст од Претседателот на Р. Македонија.
Вечна ти слава Момир

Извор: We Are Macedonia – Ние Сме Македонија

bregalnickimarketing

Креирано од:


Пренеси го гласот