Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Вака изгледа кондурата на Роберт Вадлоу- највисокиот човек во пишаната забележана историја на човештвото

Пренеси го гласот

Роберт Вадлоу од Илиноис е највисокиот човек во забележаната историја. Познат под прекарите Џинот од Илиноис или Алтонскиот Џин бил висок 2,72 метри со телесна тежина од 199 години на возраст од 22 години.

Неговата големина била резултат на ненормално високите нивоа на хормонот за раст кај луѓето што предизвикало хипертрофија на неговото тело.

На возраст од само 8 години бил повисок од неговиот татко а во основното училиште за него била направена специјална клупа за седење. Кога го завршил средното образование во 1936 година веќе има 254 cm.

Станал популарен во јавноста по 1936 година кога се придружил на патувачки циркус кој ја крстосувал Америка и по појавувањето во Медисон Сквер Гарден и Бостон Гарден. Во 1938 година се придружил на промотивна тура со меѓународна компанија за чевли. Бројот на неговите чевли бил 75.

Бил роден на 22 февруари во 1918 година а живеел до 15 јули 1940 година

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com