Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

8-годишно мексиканско девојче освои награда за нуклеарни науки за пронаоѓање на грејач на соларна вода

Пренеси го гласот

Ксичил Гвадалупе Круз, 8-годишно девојче од Мексико (Чиапас), е превземено од  Институтот за нуклеарни науки на УНАМ за создавање на уред, сончев погон, кој може да загрева вода.

Овој уред користи рециклирани материјали. Изумот на ова мало девојче може да изгледа непотребен за светските земји, но во нејзината заедница, единствениот извор на топла вода е сечење логови кои не само што ослободуваат тешки мириси  во околината, туку  доведуваат до уништување на шумите.

Ксичил сака да учествува во научни проекти и натпревари и брза да го искористи своето знаење за технологијата за да донесе промени, прво дома, и наскоро низ целиот свет.

Овој бојлер со соларна енергија има потенцијал да им помогне на милиони низ целиот свет кои сè уште зависат од дрвото за греење на вода. Овој изум ја зачувува животната средина додека на корисниците им дава удобност на топла бања во зимските утра.

Нејзиното семејство инсталира нејзин уред на покривот на нивната куќа и служи за да обезбеди топла вода за нејзиниот дом. Ова е генијалец на 8-годишна возраст. Иднината изгледа светла со вакви иновативни и грижливи деца наоколу.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com