Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Овој генијален архитект дизајнираше модерна куќа во џиновска античка карпа

Пренеси го гласот

Дали некогаш сте се запрашале што би било да живееме во карпа? Па, архитектурниот гениј, Амеј Кандалгаонкар, одлучи да ги пресоздаде гробовите на Мадаин Салах во Саудиска Арабија. Дали сте шокирани но и заинтригирани во исто време?

Дизајнот се вклопува речиси како познатата кинеска кутија за загатки, а изгледот на антената на оваа архитектура сигурно ќе ги извлече тешките воздишки. Само кога ќе погледнеме надолу и на бегемот , ја сфаќаме комплексната структура.

Kandalgaonkar е експерт за 3D концепти, и за овој проект, тој поминал часови истражување и проучување на гигант рок. Наместо да ги исече парчињата од каменот за да направи место за неговата куќа во каменот, тој ја конструирал околу неа. Едноставно, неговата структура се адаптира на карпата како лишаи.

Архитектот со седиште во Шангај зборува за тоа како неговата инспирација била гробот во Саудиска Арабија, и како наместо да го пресече, сакал да изгради гроб околу неа. За ова, тој исто така мораше да ја извади самата карпа на 3D софтверот, по што ја стави куќата во него. Неговата идеја беше структурата целосно да цвета само кога се гледа од висина. Влијанието од нормалното ниво на очите не беше направено за да биде толку фантастично, но погледот од висината беше вреден макотрпен процес.

Ова сложено архитектонско чудо е совршен пример за стари / нови сосотојби. Старата карпа, заедно со модерен материјал и дизајн, беспрекорно се надополнува една со друга. Грубата карпа и мазниот бетон заедно прават визуелна сцена. Можеби е неверојатно да се пресоздаде во вистински живот, но тоа нè прави да се прашуваме колку е важна вредноста на “уметноста” во архитектурата.

Креирано од:


Пренеси го гласот