Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Овој италијански уметник за графити црта извонредни 3D цртежи врз станбени објекти

Пренеси го гласот

Овој италијански уметник, популарно познат како Пита, ги трансформира статичните објекти во визуелно впечатлива илузија. Уметникот ја постигнал трансформацијата со сликање на апстрактни форми врз нив.

Тој подеднакво бои мурали кои навидум се чинат дека се морфинг, растворање и постојано менување, бидејќи илузиите во голема мера зависат од аголот на гледање.

Пита, на својата официјална веб-страница, објасни дека неговата цел отсекогаш била да се создаде дијалог со структурните и културните параметри на околниот контекст кога слика на ѕидот.

Тој додаде: “Моите геометриски форми дејствуваат како тие комуницираат со околината”

Горенаведената слика е од зграда на улица во Манхајм, Германија. “Ја сакав оваа зграда уште од самиот почеток и се обидов најдобро што можам да ги комбинирам мултидисциплинарните вештини за да го променам изгледот додека го задржав својот оригинален вкус”, сподели уметникот на неговиот Инстаграм.

Пита, сепак, ја насликал оваа слика за мултимедиалниот проект Stadt.Wand.Kunst во 2019 година и користел различни нијанси на бела, сива и сина боја, бидејќи успеал да создаде илузија на подвижна структура.

Тој, исто така, објасни дека неговата инспирација е земена од различни дисциплини, вклучувајќи дизајн и архитектура. “Зедов инспирација од неколку дисциплини како што се дизајнот и архитектурата, компилација од идеи на неколку уметници кои припаѓаат на графитот, но, главното  што ме инспирира кога сликам е набљудување на околниот контекст”  – изјави Пита.

Целта отсекогаш била да се создаде дијалог со структурните и културните параметри на околниот контекст кога се слика на ѕидот.

Признавајќи дека вообичаено насликаните  ѕидови се со спрејови и на платно со воздушна четка, Пита изјавил дека планира да ги неутрализира предрасудите и да побара појава на нови перспективи.

Според тоа, Пита го открил своето прво сликарство уште во 1993 година, додавајќи дека станува збор за мал ѕид што го ограничува приватниот имот во близина на неговата куќа додека тој растел.

Погледнете само дел од неговите уметнички дела:

Креирано од:


Пренеси го гласот