Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Девет помалку познати факти кои го карактеризираат Барокниот период

Пренеси го гласот

Фактите за барокниот период зборуваат за периодот на уметничкиот стил кој се користел за прикажување на раскошни и декоративни движења. Музиката, театарот, танцот, литературата, архитектурата, сликарството и скулптурата се исполнети со многу драма, изобилство, величина но и професионална напнатост. Уметничкиот стил се ширел низ Европа, но најпрвин започнал во Рим, Италија во 1600-тите. Ајде да дознаеме повеќе интересни факти  за барокниот период

1: Католичката црква

Католичката црква го охрабрила развојот на барокниот стил. Тие верувале дека уметноста треба да ја претставува емоционалната и директната вклученост на луѓето . Затоа, уметноста треба да биде раскошна и драматична.

2: Присуство на барокна уметност

Барокната уметност била широко прифатена од луѓето. Аристократијата, исто така, ја сметала за важен дел од скалилото на еден успех,  каде биле претставени високиот статус, класа, моќ, контрола и триумф. Нема потреба да се прашуваме како изгледале собите за прием, големите скали, судовите и палатите, барокната уметност е дефинитивно врвот на уметноста.

3: Фази на барокниот период

Барокниот период е поделен во три фази. Тоа се ран барок, висок барок и доцен барок. Доцниот барок се случувал во 1660 до 1725 година. Тоа најчесто се нарекувало како рококо движење. Високиот барок се случил во 1625 до 1660 година. Раниот барок се одржал во 1590 до 1625 година.

4: Почетокот на барокното движење

Во 1600 година, барокното уметничко движење започнало откако Советот на Трент одлучил да ги искористи скулптурите и сликите во Католичката црква за да се осврне на презентациската уметност.

5: Познати уметници

Можете да ја пронајдете најголемата иновација на барокните уметности во делата на Агостино и Анибале Карачи и Караваџо во 1600-тите години во Рим.

 6: Карактеристики на уметноста при сликање

Сликата во барокниот период се карактеризирала со театарска, едноставна, драматична и очигледна форма.

 7: Барокна музика

Барокниот период, исто така, го охрабрувал присуството на барокна музика. Музиката била посилна со контрастна хармонија и опширна во должина на фазите.

 8: Архитектурата

Архитектурата на барокниот период, најочигледна е во неаполската палата Касерта, црквата Свети Никола во Малиот град во Прага и во црквата Свети Игнатиј.

9: Барокна скулптура

Друга форма на уметност во барокниот период била скулптурата. Била изработена од висококвалитетни и богати материјали како злато, мермер и бронза.

Креирано од:


Пренеси го гласот