БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Празнување на “Св. Архангел Михаил” со посебен пиетет во Пијанец

Пренеси го гласот

Св. Архангел Михаил е еден од седумте свети ангели или т.н. архангели: Мајкл (Михаил), Габриел, Рафаел, Уриел, Селафиел, Ракел, Жегудиел.

Од сите нив Махаил е најпознат во Христијанството, Јудаизмот и Исламот.

Секоја година на 21 ноември во Православните места се празнува денот во слава на овој Архангел. Со особен пиетет и чест се чествува овој ден помеѓу жителите на Пијанец, каде што името Михаил е особено застапено помеѓу машката популација. Исто така помеѓу женската популација е застапено името Михаела, кое што се празнува како домашна слава во многу семејства.

На овој ден кај црквата “Св. Архангел Михаил” во атарот на село Драмче се одржува голем општонароден собор и црковно празнување.

На световниот собор редовно учество има и фолклорната група Копачка која што оваа година одбележува 75 годишно постоење.

bregalnickimarketing

Нека е честит именденот на сите кои го празнуваат и нека Светиот Архангел Михаил внесе сила и самодоверба во домовите на сите Православни верници.

Креирано од:


Пренеси го гласот