БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Слушнете како звучи ветрот на површината на Марс

Пренеси го гласот

Како звучи ветрот на површината на Марс? Сега за првпат во историјата на човештвото знаеме како. Звук беше снимен од површината на Црвената планета и испратен до седиштето на НАСА од страна на сондата која слета на површината на Марс на кон крајот на 2018 година.

Од страна на комплексните сензори и емитери биле емитувани вибрирачки звуци кои што се одбивале од соларните панели на сондата.

Научниците најпрвин не биле подготвени да го слушнат ваквиот звук и биле изненадени од неговата чистота. Во официјална изјава на НАСА беше кажано дека “фаќањето на овој аудио сигнал не било планирано”. Сондата е опремена со високо сензитивна опрема на вибрации за регистрација на движења предизвикани од звучни бранови.

Анализирајќи ги звучните бранови, научниците на НАСА соопштуваат дека звукот бил предизвикан од ветар кој се движел со брзина од 10-15 милји на час.

Звукот може да се слушне на следното видео објавено од НАСА започнувајќи од 35-та секунда:

bregalnickimarketing

Креирано од:


Пренеси го гласот