Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Таа била најдолговечниот женски тапанар која ги одбелажала сите фази на развој на музиката во XX век

Пренеси го гласот

Музичарите може да бидат горди на една од најдолго активните женски музичари која што живеела 108 години од кои што била активњен музичар над 95 години.

Виола Смит е родена на 29 ноември 1912 година, на планината Голгота, Висконсин. Таа била една од десетте деца во музичко семејство каде што сите заедно со родителите знаеле да свират пијано . Во 1920-тите нивниот татко заедно со Виола и нејзините шест сестри го формирале Оркестарот на сестрите Смит.

Пред нејзината смрт на возраст од 106 години била активна во бендот “Коста Меса” кој што имал свое шоу наречено “Засекогаш млад бенд”: најстарата претстава на професионални забавувачи на Америка”.

Во нејзината извонредно долга кариера Виола Смит го опфати развојот, должината и широчината на современата музика од џез до рокенрол и пошироко.

Виола прв пат беше забележана кога заедно со сестрите настапиле на аматерскиот час “Мајор боус”, радио-верзија на американската Got Talent од 1930-тите. Во 1938 година таа и нејзината сестра на саксафон Милдред започнаа со дуо наречено Кокети, кое настапувало до 1942 година кога Милдред се оженила. Coquettes веројатно е она по што Смит е најдобро позната, како и бендот кој бил популарен помеѓу женската публикаде помеѓу кои постигнува успех со неколку добри познати мелодии од периодот на раните денови на војната.

Откако се преселила во Њујорк, таа се приклучила на филмот Hour Of Charm Orchestra Phil Spitalny, уште еден познат женски оркестар. Способноста на Виола течно да ја чита музиката, заедно со нејзиното севкупно музицирање, беше таква што подоцна свиреше со Симфонискиот оркестар на NBC, еден од водечките оркестри своевремено.

Откако Виола свиреше за инаугурацијата на претседателот Хари Труман во 1949 година, таа формираше своја сопствена група наречена “Виола и нејзините седумнаесет тапани”. Потоа Виола го сврте вниманието кон Бродвеј, каде што свиреше во оригиналната продукција на шоуто “Кабаре”.

Богатото искуство на Виола Смит овозможија многу соработки, многу спомени поврзани со многу значајни музички имиња низ децениите на нејзина активност.

bregalnickimarketing

Отсекогаш била гласен глас за жените во музиката. Виола силно водеше кампања за музички групи и бендови кои ги загубија машките музичари во војната во Европа и им дадоа можност на женските изведувачи да ги заменат. Ваквото искуство таа го опишала во статија насловена како “Дајте им музичка пауза на музичарите!” која била објавена после војната. Статијата предизвика дебата на национално ниво за правата на женските музичари и предрасудите што ги имаа многу мажи во тоа време кон нив.

Во врска со нејзината долговечност, таа објасни дека пушела цигари само краток период, а верувала дека вежбата со цело тело кое било ангажирано во свирењето тапани, како и чудниот ген, придонесоа да биде здрава и сеуште убава до крајот на нејзиниот живот.

“Сум консумирала алкохол, но дефинитивно секогаш во умереност”, објаснила Виола во интервју две години пред нејзината смрт.

“Дури и татко ми кој имал винарска визба во својот ноќен клуб во Висконсин ни дозволуваше да пиеме вино. Тој дури и со нас како деца пиеше од семејното вино. Значи, ќе се напиеме вино (со) вечера. Јас сè уште пијам вино сега. ” – соопштила Виола за тајната на нејзиниот долговечен живот.

Креирано од:


Пренеси го гласот