Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Господе те молам купи ми Мерцедес Бенз!

Пренеси го гласот

“Мерцедес Бенз” е акапела песна напишана од пеачката Џенис Џоплин заедно со поетите Мајкл Меклур и Боб Нојвирт, во оригинал изведена и снимена од Џоплин.

Во песната легендарната рок пеачка го моли Господ (анг. “Lord”- може да значи и господар) да и’ купи автомобил Мерцедес Бенз, ТВ во боја и “ноќ во градот”.

Во песната исто така има референца за “Бирање за долари”- франшиза на локална телевизиска програма, која што побарува поединецот да го гледа тв шоуто за да има можност да биде побаран од емисијата за да учествува и да освои награда на самото шоу, па затоа на пеачката и’ е потребен телевизор.

Оваа песна се смета дека е всушност спротивставување и негирање на консуметаризмот- едно од основните филозофски начела на денешното потрошувачко општество.

Текст

Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?

My friends all drive Porsches, I must make amends

Worked hard all my lifetime, no help from my friends

So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?

Oh Lord, won’t you buy me a color TV?

Dialing For Dollars is trying to find me

I wait for delivery each day until three

So oh Lord, won’t you buy me a color TV?

Oh Lord, won’t you buy me a night on the town?

I’m counting on you, Lord, please don’t let me down

Prove that you love me and buy the next round

Oh Lord, won’t you buy me a night on the town?

Everybody!

Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?

My friends all drive Porsches, I must make amends

Worked hard all my lifetime, no help from my friends

So oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?

That’s it!

Автори на песната: Bob Neuwirth / Janis Joplin / Michael Mcclure

Mercedes Benz lyrics © Royalty Network

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com