Кога мислите на чај, веројатно размислувате за просечните сорти на кафеав, зелен или црн чај. Неодамна откривме нов вид прекрасен син чај кој може да ги менува боите и има нула кофеин.
Наречен е чај од цвет од путер од грашок и е направен од запрашување на растенијата. Потекло има од Југоисточна Азија, а припаѓа на растителното семејство Фабачеа.
Чајот од камилица, направен е од цвеќето на растенијата од камилица. Додека камилицата е многу позната по својот благ и смирувачки вкус што делува како стрес-бастер, чајот направен од цвеќиња од син грашок не е толку познат. Сепак, има многу исти карактеристики.
Чајот е популарен во Тајланд и Виетнам, каде што се служи пост вечера, обично со него додаваат лимон и мед.
Откако ќе се додаде вода во чајот, длабоката сина течност ја менува бојата врз основа на нивото на pH и стои сина без разлика што и да се додаде следно. Исцедете малку лимон или додајте малку сок од цитрус, а сината боја се менува во виолетова. Неговите расположенија како ринг-квалитети го натераа чајот од цвеќиња да стане хит со секој што ужива во малку чуден вкус во животот.
Како и зелениот чај, цветниот чај е полн со моќни антиоксиданти, па дури и се проучува за неговата способност да помогне во заштитата на кожата од предвремено стареење (се бори против глицирањето, што е протеинско оштетување предизвикано од прилив на молекули на шеќер).
Постојат дополнителни студии кои ја покажуваат можноста на чајот да помогне во борбата против внатрешното воспаление.
Синиот чај не е само фотогеничен, туку е одличен и како дел од диетата за секој што практикува холистички пристап кон здравјето. Имено, со векови се користи во традиционалната медицина во третманот на вознемиреност, стрес, но и како седатив.
Овој екстракт од син грашок во чајот се користи и при подготовка на десерти за додавање боја на разни јадења, а во некои делови на Азија, цветот се користи и како деликатес – мариниран во мешавина од брашно и пржен во масло.
СЛИЧНИ ОБЈАВИ
Најубавите зимски рецепти за топли зимски денови на сите љубители на кафе
Љубители сте на виното, но дали правилно и професионално го консумирате
Уживајте во вкусот на ирското кафе зачинето со ликер од лешници