Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Магичен син чај – Овој убав пијалок е природен и смирувачки

Пренеси го гласот

Кога мислите на чај, веројатно размислувате за просечните сорти на кафеав, зелен или црн чај. Неодамна откривме нов вид прекрасен син чај кој може да ги менува боите и има нула кофеин.

Наречен е чај од цвет од путер од грашок и е направен од запрашување на растенијата. Потекло има од Југоисточна Азија, а припаѓа на растителното семејство Фабачеа.

Чајот од камилица, направен е од цвеќето на растенијата од камилица. Додека камилицата е многу позната по својот благ и смирувачки вкус што делува како стрес-бастер, чајот направен од цвеќиња од син грашок не е толку познат. Сепак, има многу исти карактеристики.

Чајот е популарен во Тајланд и Виетнам, каде што се служи пост вечера, обично со него додаваат лимон и мед.

Откако ќе се додаде вода во чајот, длабоката сина течност ја менува бојата врз основа на нивото на pH и стои сина без разлика што и да се додаде следно. Исцедете  малку лимон или додајте малку сок од цитрус, а сината боја се менува во виолетова. Неговите расположенија како ринг-квалитети го натераа чајот од цвеќиња  да стане хит со секој што ужива во малку чуден вкус во животот.

Како и зелениот чај, цветниот чај е полн со моќни антиоксиданти, па дури и се проучува за неговата способност да помогне во заштитата на кожата од предвремено стареење (се бори против глицирањето, што е протеинско оштетување предизвикано од прилив на молекули на шеќер).

bregalnickimarketing

Постојат дополнителни студии кои ја покажуваат можноста на чајот да помогне во борбата против внатрешното воспаление.

Синиот чај не е само фотогеничен, туку е одличен и како дел од диетата за секој што практикува холистички пристап кон здравјето. Имено, со векови се користи во традиционалната  медицина во третманот на вознемиреност, стрес, но и како седатив.

Овој екстракт од син грашок во чајот се користи и при подготовка на десерти за додавање боја на разни јадења, а во некои делови на Азија, цветот се користи и како деликатес – мариниран во мешавина од брашно и пржен во масло.

Креирано од:


Пренеси го гласот