Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Македонскиот јазик го нема на логото на Бујар Османи за претседавањето со ОБСЕ

Пренеси го гласот

“Го гледам логото што го одбрал Бујар Османи за време на претседавањето со ОБСЕ.

Напишано е само на англиски “ОSCE North Macedoniа 2023”.

Погледнете ги логоата на државите (Австрија, Србија, Албанија, Словачка, Шведска, Украина…) кога тие претседавале со ОБСЕ. Скоро сите се на англиски и на јазикот на државата од која доаѓаат.

Но, логото под кое претседава Македонија е само на англиски јазик.

Го нема заштитениот, па дури и без фусноти македонски јазик кој нели ечеше низ Европа.

Како претседавач со ОБСЕ за годинава, во моменти на еднострани изјави на негирање и поткопување на македонскиот јазик, нели ќе беше попаметно министерот за надворешни да ја искористи можноста и во логото, покрај англискиот да го додадеше и македонскиот јазик како што тоа го правеле другите држави додека претседавале со ОБСЕ?

Зошто заедно со англискиот јазик, на рамноправна основа не е додаден и македонскиот јазик, односно е исфрлен македонскиот јазик од логото, должен е да одговори глумецот и лажниот “миротворец од Северна Македонија”.”

-фејсбук статус на пратеникот Драган Ковачки.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com