БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Новели кои се сметаат за најголемите книги некогаш напишани

Пренеси го гласот

Книжевните критичари, историчари, страствени читатели, па дури и обичните читатели, сите имаат различни мислења за тоа кој роман е навистина „најголемата книга досега напишана“. Дали е тоа убав, волшебен фигуративен јазик? Или оној со грозен реализам? Роман кој имал огромно општествено влијание? Или оној што најсуптилно влијаел на светот? Погледнете ги овие романи кои, од различни причини, се сметаат за едни од најголемите дела на литературата што некогаш биле напишани.

  • Ана Каренина – Anna Karenina

Секој обожавател на приказни кои вклучуваат сочни теми како прељуба, коцкање, брачни заговори и, добри руски феудализам, веднаш би ја ставиле Ана Каренина на врвот на списокот на нивните „најголеми романи“. Ана беше рангирана на врвот  во магазинот „Тајм“  откако бил објавен романот во целост во 1878 година. Напишана е од рускиот романсиер Лав Толстој, каде осмоделното највисоко дело  ја раскажува приказната за два главни лика: трагично, незадоволната домаќинка, титулата Ана, која бега со својот млад љубовник и сопственик на земјопоседник по име Константин Левин, кој се бори за верата и филозофијата. Толстој ги обликува дискусиите за љубовта, болката и семејството во руското општество со значителен улов на ликови. Романот бил особено револуционерен во својот третман со жените, прикажувајќи предрасуди и социјални тешкотии на времето со живописна емоција.

  • Да се убие птицата-мимикрија – To Kill a Mockingbird

Харпер Ли, за кој се верува дека е еден од највлијателните автори што некогаш постоел, славно објави само еден роман (сè додека не се објави нејзиното контроверзно продолжение во 2015 година, непосредно пред нејзината смрт). “Да се убие потсмевот”  на Ли беше објавена во 1960 година и стана непосредна класика на литературата. Романот го испитува расизмот во американскиот југ преку невините широки очи на умна млада девојка по име Женан Луиз Финч.

 Нејзините иконични ликови, особено симпатичниот и праведен адвокат и татко Атикус Финч, служеа како модели на улоги и ги менуваа перспективите во Соединетите држави во време кога тензиите во врска со расата беа големи. “Да се ​​убие потсмевот” ја заработи Пулицеровата награда во 1961 година и беше претворена во филм за големата награда Академија во 1962 година, давајќи им на приказната и неговите ликови понатамошен живот и влијание врз американската социјална сфера.

  • Големиот Гетсби – The Great Gatsby

Големиот Гетсби на Ф. Скот Фицџералд се одликува како еден од најголемите текстови за запознавање на студентите со уметноста за читање литература и тоа критички (што значи дека можеби сте го прочитале на училиште). Романот е раскажан од гледна точка на еден млад човек по име Ник Каравеј кој неодамна се преселил во Њујорк  и се спријателува со неговиот ексцентричен најбогат сосед со мистериозно потекло Jayеј Гетсби. Големиот Гетсби дава преглед на инсајдер во 20-тите години во историјата на Соединетите Американски Држави, а во исто време ја критикува идејата за „Американски сон“. Можеби најпознатиот аспект на романот е неговата насловна уметност – пирсинг лице проектиран на темно сино ноќно небо и светнува од градски пејзаж – слика која исто така се наоѓа, во малку поинаква конфигурација, во рамките на самиот текст како клучен симбол.

  • Невидлив човек – Invisible Man

Често збунет, со научно-фантастичната новела на Х. Г. Велс , Невидливиот човек е неверојатен роман во изразувањето за идентитетот на мажот Афроамериканец. Нараторот на романот, човек кој никогаш не го носи името, но верува дека е „невидлив“ за другите, ја раскажува приказната за неговиот потег. На секоја локација каде патува тој се соочува со екстремна неповолност и дискриминација, врските и сомнителните општествени движења , како и начинот на размислување. Романот е познат по својот надреален и експериментален стил на пишување што го истражува симболизмот околу афроамериканскиот идентитет и култура. Невидливиот човек ја освои американската Национална награда за книга  во 1953 година.

bregalnickimarketing
  • Дон Кихот – Don Quixote

Дон Кихот на Мигел де Сервантес, можеби е највлијателното и најпознатото дело на шпанската литература,каде за прв пат беше објавена во целост во 1615 година. Романот, кој многу редовно се смета за едно од најдобрите литературни дела на сите времиња, ја раскажува приказната за човек кој го носи името „Дон Кихот де ла Манча“ и тргнува со опсесија околу романтичните романи за ривалството за да го оживее обичајот и да стане самиот херој. Ликот на Дон Кихот стана идол и донекаде архетипски карактер, влијаејќи на многу големи уметнички дела, музика и литература од објавувањето на романот. Текстот е толку влијателен што еден збор,  заснован на ликот Дон Кихот, е создаден за да опише некој што е „глупаво непрактичен, по потрага по идеали, особено обележани со осипни возвишени романтични идеи и екстравагантно таинствена акција “.

  • Сакана – Beloved

Духовниот и прогонувачки роман на Тони Морисон од 1987 година ја раскажува приказната за избеганиот роб по име Сет кој избегал во Синсинати, Охајо, во 1873 година. Романот ја истражува траумата на ропството дури и откако ќе се добие слободата, прикажувајќи ја вината и емотивната болка на Сет откако го уби сопственото дете. Авторот романот го нарече “Сакана”, за да ја спречи да живее живот како роб. Спектарна фигура се појавува во животот на ликовите и оди под исто име како детето, отелотворувајќи ги маките и невољите на семејството, правејќи ги нивните чувства и минато неизбежни. Романот беше пофален за решавање на психолошките ефекти на ропството и важноста на семејството и заедницата во заздравувањето. На “Сакана” му беше доделена наградата Пулицер  во 1988 година.

Креирано од:


Пренеси го гласот