Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Погледнете ги најспектакуларните театри во светот

Пренеси го гласот

  1. Salle Richelieu (Парис)

Сале Ришелје, исто така познат како Comédie Française, бил изграден кон крајот на 1600-тите.

Големото скалило е наредено со бисти на важни личности од минатото на театарот – бистата на францускиот драматург Корнеј е прилично донесена и ставена, поради верувањето дека допирањето врз неа ќе донесе среќа.

“Тоа е архетипски театар – крив, со црвено кадифе и злато како матка”, вели професорот Јан Кларк во Меѓународната федерација за театарски истражувања.

“Тоа е, исто така, жив музеј кој содржи предмети, артефакти, слики и скулптури од огромен интерес за историјата на францускиот театар, вклучувајќи го и актерот на фотелјата, Жан-Батист Покелин, кој се користеше во” Ле Маледе Imaginaire “само неколку часа пред неговата смрт”.

2. Teatro Amazonas  (Манаус, Бразил)

Не може да има многу театри кој ќе се лоцирани во средината на дождовната шума Амазон, а Театарот Амазона е секако, најспектакуларниот посебно со неговата местоположба .

Театарот бил изграден кон крајот на 19 век и бил дизајниран од страна на италијански архитект Небесниот Сакардим.

Изградбата траела 15 години, во голема мера благодарение на одлуката  извор на набавки да биде во буквална смисла, целиот свет: покривните плочки се од Франција во Алзас, скалите и столбовите биле изработени од италијански мермер, а челичните ѕидови пристигнале од Глазгов.

Убавите карактеристики вклучуваат и 198 лустери, кои исто така доаѓаат од Италија, а централната купола, покриена е со 36.000 керамички плочки насликани во боите на националното знаме на Бразил.

3. Teatru Manoel  (Валета, Малта)

Teatru Manoel е еден од најстарите изработени театри во Европа – тој бил изграден во 1731 година со средства од Витезите на Малта, според западно-христијанскиот воен налог.

Овој театар  останал неповреден за време на двете светски војни, и покрај тоа што служел како засолниште за бомби за време на втората, и останува со многу оригинални карактеристики, вклучувајќи ги убави насликани дрвени панели и сребрениот лист кој го краси таванот.

bregalnickimarketing

4. The Elgin and Winter Garden Theater Center  (Торонто)

Ова се всушност, два театри, ставени еден врз друг, за да се создаде единствениот оперативен двокатен театар во светот.

Театарот на зимските градини е седум приказни над театарот Елгин во центарот на Торонто.

Елгин има танцувачки херувими, детално украсени кутии, огромни пространства од златни листови и вајачки делови од гипс кои се покриени со тонови од алуминиум, а зимските градини имаат рачно насликани ѕидови и таван украсен со суви букови лисја.

5. National Noh Theatre (Токио)

За момент да заборавиме на цемент и гипс картон. Јапонскиот театар Noh е изграден во 1983 година од 400-годишниот бијсу (дрво).

Отворен е на три страни и при седење се шири од сцената во форма на вентилатор.

И покрај традиционалните елементи има многу техники – секое седиште има личен титлувачки систем кој може да се смени од јапонски на англиски јазик со едно притиснување на копче.

Нох (што значи “вештина” или “талент”) е форма на традиционална јапонска музичка драма, а драмите често траат цел ден.

Креирано од:


Пренеси го гласот