Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Погледнете ги Норвешките шумски мачки, миленичињата на Викинзите

Пренеси го гласот

Дали сте помислиле кое би било совршеното милениче за гушкање во овој зимски период?  Ако сте љубители на маченца тогаш Норвешките шумски мачки, исто така, наречени  „тегови“, се совршениот избор за вашите желби.

Овие огромни мачки се прикажани во бројни народни легенди во нордиските земји.

Расата е меѓу најпопуларните избори во Норвешка, Исланд, Шведска и исто така во Франција. Се верува дека тие ги донеле Викинзите во Норвешка од британскиот архипелаг за време на раниот среден век. Оттогаш, тие постепено се навикнувале на скандинавската студена клима.

Овие вики-предци ги знаеле бројните придобивки од дружењето со четириножни животни. Бушавите миленичиња играат централна улога во човековото постоење, ја зајакнуваат нашата ментална и физичка благосостојба и го намалуваат стресот и осаменоста.

Викинзите живееле рамо до рамо со овие мачки илјадници години. Вики-мачки постоеле на фармите и бродовите, па дури и во домовите на скандинавците уште пред 4.000 години.

Тие биле ценети и важни и биле користени за да се спречат ширење на болести, и да се одржуваат куќи и бродови без глувци.

Овие величествени мачки личат на Мејн Коунс, покажувајќи дека тие можат да бидат и далечни роднини. Сепак, мачките од Норвешките шуми се уникатни по нивната големина и тивкото, мирно однесување.

Имаат силни мускули и густо крзно за да ги задржи топли и суви покрај студените океански авантури.

Ако некогаш постоела мачка за да одговара на нејзината околина, тоа е Норвешката шумска мачка. Таа се развила во текот на многу години преку природна селекција на раса и со можност да ги преживее долгите сурови зими на Норвешка.

Овие маченца се приврзаници и љубовни членови на семејството, пријателски, независни и појдовни. Тие дури и разговараат редовно на нивни мачешки јазик, како да се вклучени во вистински разговор.

Овие меки мачиња сакаат да  истражуваат и тие дефинитивно се одлични алпинисти. Овие убави мачки имаат мирна природа и обично, се дружат и вклопуваат  многу добро со луѓето и другите миленичиња.

Идеални се за гушкање,  кој не би обожавал мачка која има 75 проценти крзно на неа?

Креирано од:


Пренеси го гласот