БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Принцезите на Дизни со и без шминка

Пренеси го гласот

Многумина од нас пораснаа со Принцезите на Дизни и сите ние имавме по некоја од нив како омилен лик на кој можевме да се угледаме.

Некои се идентификуваа со Снежана, и нејзината љубов кон животните, други се восхитуваа на Бела и нејзината етика и желба да учи, или пак Мулан со нејзината храброст. Од неодамна децата добија некои нови Принцези на кои можеа да се огледаат како што е Елза и нејзината способност да се ослободи од стравот и да биде она што е без разлика на нејзините разлики во однос на другите.

Но сите овие принцези имаа нешто заедничко што не е баш толку добар пример за децата. Сите тие носат на себе изненадувачки големо количество на шминка.

Нема ништо лошо кај шминката, тоа е добар начин за да се изразиш себеси во однос на околината. Но, главна публика на Дизниевите анимирани филмови се децата и во овие нивни филмови Принцезите редовно се појавуваат со шминка, секогаш изгледаат беспрекорно и се чини дека се будат од спиење нашминкани.

Каква порака се упатува на дечињата со ваквите визуелизации? Најлошото е што ние како возрасни речиси и не го забележуваме ваквото присуство и не размислуваме за последиците од истото. Но децата е поистоветуваат со оваа порака и идејата дека девојќињата треба секогаш да носат шминка на себе за да изгледаат како принцези.

Помеѓу одредени активисти на интернет постои тренд на разобличување на лицата на познатите Дизни принцези и погодете што?

bregalnickimarketing

Овие принцези не изгледаат воопшто лошо кога се без шминка. Но затоа на децата им се испраќа многу поздрава порака, дека не мора да носите шминка за да изгледате убаво.

Во продолжение ќе илустрираме со неколку примери како би изгледале најпознатите Дизни принцези без шминка:

Креирано од:


Пренеси го гласот