БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Вечната форма на мразот на земјата се топи, а старите форми на живот почнуваат да се разбудуваат

Пренеси го гласот

Науката открила дека од 1580-1850 година, Малата ледена доба предизвикува глечерите да се прошират во Атлантикот, проширувајќи ги пејзажите и покривајќи мов. Видовите биле изгубени од мразот и останале подземни под мразот, но, како што светот почна да се загрева, доживеавме чуден феномен во кој мразот се топи, а овие видови почнуваат да се појавуваат.

За време на неодамнешната експлоатација на канадскиот остров Елсмере, каде што масивниот глечер опфаќаше површина од мов, биологот Екатерина Ла Фаржи пронајде дел од мов што бил ослободен од неговото ледено поробување. И не само што го нашле мовот, туку исто така се појавија и знаци на живот.

“Додека одевме до работ на глечерот, можевме да видиме делови од мов што изгледаа како да излегуваат од мразот”, се присетува лидерката на проектот, Кетрин Ла Фарг.

“Тие беа поцрнети, но исто така имаше и нијанси на зелена боја. Како што погледнав поблиску, си помислив: “О, боже, што е ова? Или ова некако успеа да задржи остаток од својата оригинална боја или само што почна да расте повторно низ вековите под мразот. “Мислењето за тоа само ми го разнесе мојот ум”. – објасни Кетрин.

Според IFL Science, мразот е она што се случува кога почвата се спушта под замрзнување повеќе од две години. До мов, единствените работи што биле обновени откако биле под мраз биле бактерии.

Со цел да се оживее мовта, јадрата на растенијата беа собрани, а потоа инкубирани по делови, давајќи им точни осветлувања и температура. За неколку недели, почна да расте. Дури и непознат, мовот бил стар околу 1530 години, и околу децении пред да се постави вечната мраз.

bregalnickimarketing

Типично, кога слушаме за климатските промени, наоѓаме хорор приказни, каде што ни се дава најлошото сценарио поврзано со променливите клими. Сепак, можеме да кажеме дека, иако бројни видови може да исчезнат, има и некои кои всушност можат да имаат надеж за заживување.

Од бактерии до повеќеклеточни животни, научниците сметаат дека опстанокот не е толку голем колку што е камен, или, можеби, мраз, како што некогаш мислевме. И додека мислите дека суштествата што се изгубени под мразот ќе бидат засекогаш изгубени, тоа всушност не е случај на вистина.

Креирано од:


Пренеси го гласот