Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Заха Хадид е најпознатата жена во светот по архитектурата и нејзините градби

Пренеси го гласот

Моќта на идејата преточена во реалност на најпознатата жена во светот на архитектурата е навистина воодушевувачка.

Заха Хадид е една од најистакнатите архитекти на нашето време. Таа е британски архитект и дизајнер по потекло од Ирак. Нејзиното архитектонско творештв е препознатливо по динамичната употреба на лачните површини за постигање на монументален просторен ефект. Во 2004 година, таа станала првата жена добитник на наградата за архитектура „Прицкер“ за која се вели дека е Нобелова награда за архитектите.

Родена на 31 Октомври 1950 година во Багдад, Хадид е професорка, своето време го исполнува само со работа, идеи , дизајни и вистинитост. Има посебен неофутуристички пристап , кој нејзините дела ги прави уникатни, и речиси е невозможно да ги помешате нејзините дела со нечии други.

Нејзините дизајни се како од вселената, како градби од друг универзум.

Погледнете и уверете се самите!

Креирано од:


Пренеси го гласот