Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Ако ја сакаш, не ја уништувај

Пренеси го гласот

Ако некогаш сакав жена, колку повеќе ја сакав, толку повеќе сакав да ја повредам. Фрида беше само најочигледната жртва на оваа одвратна особина “. (Диего Ривера)

 Знам дека ја сакаш.

 Ако не сте ја сакале, не би биле со неа. Но, бидејќи вие сте само човечко суштество со променливи емоции, можеби сте склони да ја сакате на сите погрешни начини.

Здрава, среќна врска може да се претвори во деструктивна, ако ја третирате помалку од тоа како таа заслужува да биде третирана.

Сепак, се надевам дека ќе се обидете да ја сакате како што треба. Се надевам дека ќе го фрлите секој зрак на свест врз вашата љубов кон неа. Се надевам дека знаете дека свеста е она што ја одржува врската силна. Сакам да се сеќавате како таа изгледаше кога за прв пат погледнавте кон  неа. Таа беше сè за што копнееше. Било да е нејзината убавина, нејзината дива природа, нејзиното чувство за хумор или нејзината независност, сепак има нешто во неа што не сте го нашле кај некоја друга.

А, она што најмногу ве исплаши беше нејзината комплетност. Ако ја сакате, продолжете ја врската на овој начин. Чувајте ја убава, чувајте ја дива, чувајте ја целосна. Додека таа е господар на сопствената судбина, посакувам да разберете дека играте голема улога во нејзиниот живот. Како се однесувате кон неа, го одредува делот како таа се гледа себеси – можете да направите да заблеска или да ја направите да се  чувствува изгубено. Таа е статуа во ваши раце и се надева дека ќе биде задржана со претпазливост.

Ако ја сакаш, не ја уништувај.

Знајте дека таа била уништена пред тоа и друго уништување не е она што таа го посакува за цел. Ако е со вас, знајте дека ги засилила стравот и несигурноста за да биде со вас. Таа се засилила  над своето минато и решила да љуби, да даде љубов и уште една шанса. Таа ви го доверила  здравјето со овој однос … и  нејзиното срце.

Нема да ја изневерам…

Ја уништувате во моментот кога мислите дека ја познавате. Таа не е книга што конечно ќе ја завршиш. Уште не е откриена – така живејте секој ден, како да ја запознавате за прв пат.

Бидете присутни! Ништо не ја уништува повеќе од твоето емотивно отсуство. Може да седите со неа цел ден и навистина да не бидете таму, сепак можете да бидете толку далеку и да бидете целосно присутни.

Стимулирајте ги нејзините мисли, нејзините емоции, нејзиното битие. Нуркајте во нејзината душа како да нуркате во океан.

Може да ја уништите секоја педа од неа ако ја сакате само кога осаменоста ќе лази на вас. Затоа што таа ја бара вашата љубов во сите моменти, не само кога удираат вашите стравови и несигурности.

Знам дека вашите страдања од минатото можеби ве уништија. Но, не ја сакај само за да може да носи со вас емотивен багаж. Не ја сакај само ако сакаш таа да те поправи. Знајте дека таа ќе го стори тоа, со текот на времето,  дури и без да знаете за тоа.

Нејзината љубов и внимание ќе го лекува секој дел од вас. Но, ако сте со неа само за да ја исполните празнината во вас, таа ќе знае – и тоа ќе ја уништи.

И запомнете, таа не сака ниту да се поправи. Можеби таа се отворила пред вас и ви кажала за нејзиното болно минато. Можеби знаете точен број на парчиња во кои била претворена.

 Таа сака да признаете дека вашите постапки кон неа – постапки мотивирани од љубов, разбирање и трпеливост – се важни.

Не ја третирај како скршена жена. Таа е целосна со сите нејзини парчиња, иако тие сè уште може да се расејуваат насекаде. Прегрнете ги тие парчиња заедно со неа – само не додавајте уште повеќе. Натерајте ја да разгледа зошто минала низ деструктивни односи во минатото. Натерајте ја да сфати дека поминала низ „најлошото“ за да може да го цени „подобриот“ – а тоа сте вие.

Ако ја сакате, сакајте ја со сите свои недостатоци и несигурности. Таа е исто толку несовршена како и вие само се надева дека ќе ја сподели таа несовршеност со вас. Таа сака да ја соблече душата пред вас и да биде чиста и безбедна во таа врска.

Таа сака да биде на ист начин со вас како што е во огледало – луда, дива и слободна. Ако не сте подготвени да ја прифатите како што е, ќе ја уништите.

Ако ја сакате, изградете ја повторно, затоа што истото таа ќе го прави и за вас. Знајте дека каков и да е напор, таа ќе се труди.

Ако и ја покажете месечината, таа ќе ви ја покаже целата галаксија. Ако ја однесете во бунар, таа ќе ве запознае со океанот. Ако се однесуваш добро кон неа, таа ќе те сака повеќе. Ако ја сакаш добро, никогаш нема да те заборави.

Името на авторот е познато на редакцијата

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com