Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

5 начини како да препознаете пријателство што тоне во далечина и како да го зачувате

Пренеси го гласот

Како и сите односи и релации на долги растојанија, пријателствата на долги растојанија се посебно  комплицирани. Тие не се лесни за одржување, бидејќи оддалеченоста може да влијае на вашата пријателска врска.

Многу врски при долги растојанија не траат затоа што едното или двете лица започнуваат да ја запоставуваат врската или вложуваат помалку време и напор. Но, ако се грижите длабоко за овој пријател и сакате да го задржите во вашиот живот, без оглед на тоа каде сте, постојат начини да го зачувате тоа пријателство.

Пријателството на долги растојанија е пријателство помеѓу две лица кои живеат доста далеку – доволно далеку што тие не се гледаат меѓусебно редовно, а понекогаш и воопшто.

Кога пријателите се блиску еден до друг, тие можат да поминат повеќе време заедно. Ова значи дека тие неизбежно ќе споделат повеќе информации едни со други, па дури и ќе поминат низ животни искуства заедно кои можат да создадат посилни врски меѓусебно. Тие знаат многу повеќе  едни со други отколку пријателите кои се далеку, и можеби не ја разбираат секоја ситуација  и нема да дадат поддршка во секоја ситуација на пријателот.

Растојанието може да предизвика да згаснат пријателствата, што е природно бидејќи ќе поминувате помалку време со некого. Исто така, може да биде тешко да се задржите во контакт, бидејќи мора да вложите повеќе напори да се посетите едни со други и комуникацијата преку телефон ќе станува се поретка. И, со разликите во временската зона, исто така,  може да ви се ограничи времето за разговор.

Како да препознаете дали вашето пријателство од далечина е осудено на пропаст

Не траат сите пријателства на долги растојанија, и тоа е поради огромен број причини. Понекогаш, со текот на времето, тие едноставно згаснуваат, во некои случаи далечината може да создаде и  тензија и да предизвика конфликти во пријателството, како што се проблеми со довербата.

Еве пет знаци дека вашето дружење од далечина може да биде неуспешно.

1. Престанувате да се повикувате или пишувате пораки толку често.

Ако вие или вашиот пријател престанете да се јавувате или праќате пораки толку често, би можело да значи црвено знаме дека врската полека исчезнува. Се разбира, луѓето се зафатени со обврски, но за да се одржи пријателството меѓу далечина, комуникацијата е клучна. Исто така, ако пораките  или е-поштата е вашата единствена форма на комуникација кога цело претходно време сте разговарале по телефон, ова не е добар знак.

2. Престанувате да му давате приоритет на времето за да стапите во контакт.

Ако вие или вашиот пријател престанете да му давате приоритет на времето , тоа би можело да биде знак дека вашето пријателство се забавува. Повторно, комуникацијата е клучна, а важно е и двајцата да издвојувате време да разговарате преку телефон, социјални мрежи, итн. На овој начин може само да се влоши ситуацијата и, наскоро, да можете да изгубите контакт заедно.

3. Престанувате да ги споделувате важните детали за вашите животи едни со други.

Подеднакво е важно и за вас и за вашата пријателка да бидете во чекор со важните случувања во животот на едни со други. Ако вашиот пријател добие нова работа, а вие не знаете за тоа, или сте се дознале од друга особа,  може да биде црвено знаме дека ќе го изгубите контактот. Пријателите ги споделуваат своите ажурирања со пријателите.

4. Почнувате да заборавате едни на други на некој начин.

Ако почнете да ги заборавате малите детали, како роденденот на вашиот пријател или датумот на важен настан или годишнината од свадбата, итн., Можеби е знак дека вашето пријателство исчезнува (или едноставно сте зафатени и презаситени!). Ако престанат да ве повикуваат на вашиот роденден или престанат да се сеќаваат да прашаат како сте и покрај нешто  што им кажавте пред неколку недели, тоа би можело да биде знак дека вашето пријателство полека се лизга надолу во фаза на исчезнување.

5. Започнувате расправија за прашања поврзани со довербата.

Ако вие или вашиот пријател почнете да ја губите довербата, тоа е главно црвено знаме. На крајот на краиштата, довербата е централен принцип на сите пријателства. Без доверба, нема пријателство, особено кога довербата би можела да биде сè што можете да имате од далеку.

Еве неколку начини како да го зачувате вашето пријателство од далечина

Ако чувствувате како вашата пријателска врска започне да пропаѓа, има неколку работи што можете да ги направите за повторно да го продлабочите тоа пријателство. Еве пет совети.

  1. Всушност битно е да се издвои време и да се усогласи со времето на вашиот пријател.

 Издвојувајте еден час секоја недела за видео-разговор. Испратете неколку текстови во текот на една недела поврзани со пријателството. Јавете се секој викенд или секој друг викенд. Што и да е, што можете да направите, сторете го тоа.

2. Почнете да се отворате повеќе со вашиот пријател.

Ако чувствувате како вашето пријателство згаснува затоа што не го знаете ниту новото момче на вашиот пријател од далечина, или не сте слушнале за нивната нова работа или не знаете кои се новостите во нивното семејство, започнете со отворање за вашето сопствени новости. Ова, несомнено, ќе ги охрабри да ви се вратат. И, исто така можете едноставно да прашате  што има ново кај нив!

3. Поставете потсетници за важни датуми што се однесуваат на вашиот пријател.

На пример, поставете потсетници за важни датуми во животот на вашиот пријател, како на пример нивниот роденден. На овој начин, нема да заборавите да постигнете да им обрнете внимание.

4. Иницирајте поотворени, искрени разговори со вашиот пријател.

Ако сте загрижени за проблемите за довербата во вашето пријателство, започнете подлабоки, поискрени разговори со вашиот пријател. Можеби само треба да работите на тоа и  удобноста со нив ќе се подобри.

5. Планирајте прошетки за да одите на посета кај вашиот пријател.

Ако имате време, пари и можност, посетете ја  вашата пријателка, или поканете ги да ве посетат. Дури и ако можете да го направите тоа едни кон други еднаш во една година, подобро е отколку воопшто да не се гледате.

Бруталната вистина е дека меѓусебните односи се тешки; тие се посветено време и одземаат многу енергија и факт е дека нема да ги искористите истите емоции и енергија  кога би биле со пријателите заедно. Но, ако не вложите време или напор да го одржувате вашето пријателство со  долги растојанија, сè може лесно да пропадне.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com