БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Ангел Драскачев: Бесплатен час по историја за Сарафов, Ѓорче Петров… Младите знаат подобро од Шилегов

Пренеси го гласот

Бесплатни часеви по историја my darling communists. Чисто за да не се брукате по телевизија.

Ѓорче Петров – великан на организацијата. Голем противник на Сарафов. Во една своја изјава за Сарафов и Галов вели: Ги пречекавме како Господ, а не заслужуваат никакви почести. Жртва на братоубиствената војна и меѓусебните атентати во организацијата. Убиен 1921 во Софија по нарачка на Тодор Александров.

Борис Сарафов – исто така великан на организацијата и доста влијателна фигура. Своевремено цела Европа ја пренесувала неговата изјава: Ние Македонците не сме Срби, не сме Бугари, ами просто сме Македонци. Убиен 1907 година во неговата куќа заедно со Гарванов од страна на Тодор Паница, кој подоцна е осуден на смрт и убиен во театарот во Виена од страна на Менча Крничова. Од тогаш датира познатата изрека: ДОЛГА Е РАКАТА НА ВМРО!

Според #ШилегоФФ, Сарафов се реинкарнирал и дошол од 1907 во 1921 за да го убие Ѓорче Петров.

Аплауз 👏

bregalnickimarketing

-фејсбук статус на Ангел Драскачев

Креирано од:


Пренеси го гласот