БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Хроники од Титаник: Избрале морален човечки принцип во мигови на сигурна смрт

Пренеси го гласот

Милионерот Џејкоб Астор IV бил еден од жртвите на катастрофалната несреќа на тонење на бродот Титаник. Тој своевремено би еден од најбогатите индустријалци во западниот звет со финансиско конто кое вред повеќе од цената на чинење за изградба на 30 бродови како Титаник.

Но и покрај ваквата состојба тој сепак да го отстапи своето место во еден од чамците за спасување за да спаси две животно исплашени деца.

Исидор Штраус кој што бил ко-сопственик на еден од најголемите американски синџири на маркети “Macy’s” и кој што исто така бил еден од патниците на Титаник на неговото прво и единствено патување, пред критичните моменти на тонењето на бродот соопштил на лууѓето околу него:

“Никогаш нема да влезам во чамец за спасување пред друг човек”.

Неговата сопруга Ида Штраус исто така одбила да влезе во чамецот за спасување, отстапувајки го своето место за нејзината нова слугинка по име Елен Бирд. Таа наместо бегство од катастрофата, избрала последните моменти од нејзиниот живот да ги помине со својот сопруг.

bregalnickimarketing

Овие поединци со огромно материјално богатство одлучиле да се разделат од нивното богатство, дури и со нивните животи неприфаќајки компромис со нивните морални принципи. Нивниот избор во корист на нивните морални принципи го доведува во вистинско светло човековиот генетски код и човечка природа.

Креирано од:


Пренеси го гласот