Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Исплатени парите од интервентниот фонд за зелката и сливите

Пренеси го гласот

АФПЗРР ја комплетираше исплатата на сретствата за помош на земјоделците од Интервентниот фонд за продадената зелка и слива кај регистрирани откупувачи оваа година.

Станува збор за исплата на 3 денари помош за произведена и продадена зелка кај регистрирани откпувачи како и 2 денари за произведена и продадена слива.

“Исплатени финансиски средства од Интервентен фонд ⬇️

Агенцијата за финансиска поддршка ја реализираше исплатата за две подмерки од интервентниот фонд.

Станува збор за исплата на финансиска поддршка за произведена и продадена зелка кај регистрирани откупувачи за период од 13.04.2022 година до 07.05.2022 година. 🥬

По овој основ 1630 корисници се финансиски поддржани за нивното производство со 41.7 милиони денари. Висината на финансиската поддршка изнесува 3 денари / килограм. ✅

Исто така, исплатена е и поддршката за произведена и продадена слива кај регистрирани откупувачи за период од 20 август 2022 до 30 септември 2022 година.🧑‍🌾

Со оваа исплата се опфатени 478 овоштари со поддршка од 13.3 милиони денари. Висината на финансиската поддршка за откупена слива во месец август изнесува 2 денари по килограм ,а за месец септември изнесува 4 денари по килограм.”

-информираше Никица Бачовски- директор н АФПЗРР.

Креирано од:


Пренеси го гласот