БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Пробајте ги посните малечки питички со крем од ванила, во текот на Велигденските пости

Пренеси го гласот

Потребни состојки:

– Тенки кори за баклава

– 2 пакувања пудинг од ванила

– 2 лажички шеќер за прелив

– 1 лажица меда

– 50 грама суво грозје

– Масло

– Ванилин шеќер

– Пудингот се приготвува на начинот на кој е наведен на пакувањето.

Додајте шеќер по желба, едно пакување ванилин шеќер и сувото грозје. Оставете да се олади. Намачкајте ја кората со масло, преклопете ја и повторно намачкајте со масло.

Преклопете ја уште еднаш и од краевите додајте полна лажица пудинг со суво грозје. Свиткајте ги питите во облик на триаголници и наредете ги во тава. Намачкајте со масло одозгора и печете на 200 степени околу 30-тина минути.

Ако сакате да го збогатите вкусот со меден сируп, во мало тенџере ставете 2 лажички шеќер, 1 лажица мед и 200 милилитри вода.

Варете додека не забележите густи бели меурчиња.

Креирано од:


Пренеси го гласот