Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Психолог објаснува – Какви се луѓето кои ги малтретираат животните

Пренеси го гласот

После ужасните снимки кои често се појавуваат на социјалните мрежи и не вознемируваат, каде луѓе насилници малтретираат кучиња, се прашуваме каков е психолошкиот профил на насилникот на животните?

Постои вознемирувачко видео каде еден човек се  приближува до влезот на зграда, со намера да удира куче што лежи во кутијата, ги преплави сите социјални мрежи, но и ја налути општата јавност, која повторно го постави наједноставното прашање: Зошто некој е подготвен да злоупотребува беспомошно животно?

Во обид да откриеме кои се мотивите на насилникот, грчкиот ветеринар Димитрис Дукас на научна основа објасни каков е психолошкиот профил на личност која систематски злоупотребува животни.

– Однесувањето во кое човекот повредува животно, било да се тоа деца или возрасни, е клинички симптом на одредени ментални нарушувања. Во детството и адолесценцијата, психијатрите го карактеризираат како нарушување во однесувањето, додека кај возрасните се смета за главен показател за антисоцијално нарушување на личноста – рече Дукас.

Антиотичкото нарушување на личноста е релативно нов термин, за прв пат воведен во 1980 година и ги замени термините психопатија и социопатија. Главните карактеристики на антисоцијалното однесување се хронична и крајна рамнодушност кон потребите, чувствата и правата на другите, додека индивидуата се карактеризира со недостаток на емпатија, неможност за усогласување со етичките и социјалните правила и незапирливо, импулсивно и често агресивно однесување кое честопати води до конфликт со законот. На крајот, тие се карактеризираат и со недостаток на каење и вина.

Д-р Дукас, забележувајќи јасна врска помеѓу злоупотребата на животните и менталното здравје, подобро ги објасни карактеристиките на луѓето кои вршат злоупотреба на животни.

– Насилувачите од групата на возрасни често се мажи, во повеќето случаи необразовани лица со ниски финансиски приходи. Тие покажуваат агресија кон животните затоа што научиле да ги третираат како алатка или предмет и не се свесни за нивните постапки – објаснува тој.

Злоупотребата на животни може да биде предупредувачки аларм

Се смета дека животните се првите жртви на малтретирањето. Докажано е дека луѓето што покажуваат агресија кон животните, во одреден момент подоцна ќе започнат да вршат насилство и врз луѓето.

Децата, од друга страна, често ги имитираат родителите, па затоа кога живеат во навредлива околина, подоцна почнуваат да го покажуваат истото однесување. И има еден парадокс. За луѓето кои искусиле малтретирање од други луѓе за време на чувствителен период од животот, последицата е потребата да бараат послаби жртви од самите нив, честопати животните, за да извршат насилство врз нив.

 Многу студии покажаа корелација помеѓу злоупотреба на животни и човечка агресија и злоупотреба на децата од други деца и однесувањето на поединците во зрелоста. Студиите покажаа дека дури и најмалата форма на злоупотреба на животни, подоцна како возрасни, предизвикува потреба од агресија.

На крајот, она за што сме сигурни е дека ние, како општество како целина, немаме доволно почит кон животните. Сакајте ги животните, тие ќе ви возвратат дупло. Ако чувствувате потреба да злоупотребувате животно, побарајте помош.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com