БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Според НАСА Овие 7 растенија се бомба со кислород – користете барем едно од нив за да го исчистите воздухот дома

Пренеси го гласот

Растенијата што се чуваат во нашите домови се веројатно најдобриот начин за чистење на воздухот. Сепак, некои од нив се далеку поефективни и корисни од другите кога станува збор за филтрирање на токсини и загадувачи на воздухот.

НАСА спроведе истражување во потрага по најдобар начин за чистење на воздухот во нивните вселенски станици. Тие откриле дека неколку растенија се корисни за отстранување на токсични хемикалии и супстанции како што се трихлороетилен, формалдехид, бензен, амонијак и ксилен, кои се поврзани со специфични здравствени ефекти, како што се главоболки и иритација на очите.

Во продолжение, можете да ги видите растенијата што се најкорисни природни прочистувачи на воздухот.

  • Фикус или ficus elastica

Фикус еластиката е извонредно растение, и лесно е да расте и одржува, бидејќи не бара премногу светлина. Ова растение има екстремна ефикасност кога станува збор за отстранување на формалдехид од воздухот. Но, мора да се запамети дека неговите лисја може да бидат отровни, па затоа одвојте ги вашите мали деца или миленичиња од ова растение во близок контакт.

  • Англиски Ајви или hedera helix

Ова е уште едно популарно домашно растение кое ќе филтрира некои воздушни токсини во вашиот дом. Покрај тоа, тој е сосема способен кога станува збор за расчистување на воздухот од бензен, формалдехид, ксилен и толуен. Исто така, може да отстрани повеќе од 58% честички на фецесот или дури 60% од токсините од воздухот, само за шест часа.

  • Змиско растение или sansevieria trifasciata

Третото растение за по дома е т.н змиско растение која е позната по подобрување на квалитетот на воздухот во затворен простор. Како што наведува НАСА, ова растение е веројатно најдоброто за апсорпција на некои токсини во воздухот, кои вклучуваат азот оксид, ксилен, формалдехид, бензен, па дури и трихлороетилен.

Покрај тоа, овој растение за дома е доста отпорно, па затоа е потребна мала количина вода за да може да остане здраво. И покрај ненеговата способност да се отстранат токсините, фабриката за змии исто така ќе биде корисна за да ја задржите во вашата спална соба бидејќи може да произведе кислород во текот на ноќта.

bregalnickimarketing
  • Пајакот растение или chlorophytum comosum

Ова растение може да остане здраво дури и кога има само минимално светло. Исто така, може да ги апсорбира токсините од воздухот како јаглерод моноксид, формалдехид, стирен, а исто така и бензин. Само едно вакво растение може ефикасно да го прочисти воздухот во просторот од околу 200 квадратни метри.

  • Мирот Лили или Spathiphyllum

Кога се отстрануваат токсините и хемикалиите присутни во воздухот, Мир Лили е одлично растение. Тоа е билка која филтрира толуен, формалдехид, трихлороетилен, бензен, ксилен, па дури и амонијак. Постои еден недостаток на мирот Лили, а тоа е дека внесување на некој дел од ова растение во човечкото тело може да биде благо токсично. Откако ќе внесете во телото дел од растението, може да почувствувате гадење или да доживеете некои потешкотии при голтање, па дури и да почувствувате чувство на печење во кожата или устата. Кога ќе се појават такви симптоми, треба веднаш да побарате медицинска помош откако ќе почнете да ги чувствувате.

Како што сугерира НАСА, треба да се задржат некаде од 15 до 18 растенија, во површина од 500 квадратни метри, што значи дека 3 или 4 растенија ќе бидат доволни за помали домови. Исто така, не заборавајте да поставите неколку цвеќиња и во спалната соба бидејќи трошите половина од вашето време во неа.

Креирано од:


Пренеси го гласот